Simona Ionescu / Redactor Șef

Maria Buză a ajuns actriță datorită Liei Bugnar. Viața ei, de dincolo de scenă

Maria Buză a ajuns actriță datorită Liei Bugnar. Viața ei, de dincolo de scenă
Unii o știu ca actriță, alții ca interpretă de muzică populară sau ușoară. Cu siguranță mai sunt unii care nu o știu deloc. Maria Buză este angrenată în teatru, puțin și în film, în televiziune și în diferite proiecte muzicale personale unde cântă alături de Taraful George Pătrașcu, soțul ei.

Puțină lume știe că Maria Buză, care azi împlinește 55 de ani, a ajuns actriță datorită Liei Bugnar, scenarista serialului Clanul. În anul 1997, Maria Buză a absolvit Academia de Teatru și Film din București, clasa profesorului Gelu Colceag. Ea  a decis să dea la teatru, la insistențele prietenei ei, Lia Bugnar. Actrița a reușit să intre a treia.

În anul de după absolvirea facultății, Maria Buză s-a angajat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. Vedeta a debutat cu rolul Smărăndiței în spectacolul „O batistă în Dunăre”, de D. R. Popescu, în regia lui Ion Cojar. Cariera de actriță a continuat cu diferite roluri în teatru, film, în televiziune.

Maria Buză împlinește azi 55 de ani și este una din cele mai îndrăgite și complexe artiste (Sursa foto: Instagram)

În anul 1998, când devenea actriță angajată, Maria Buză a lansat albumul muzical „Fluturi galbeni”, primul din cele trei pe care le are. Ea recunoaște că de mică a fost pasionată de muzică și de dans. I-ar fi plăcut teribil să urmeze o școală de balet, însă familia pur și simplu  nu și-a permis să plătească lecții particulare. La un moment dat au reușit să o înscrie la Școala populară de artă. A studiat doi ani baletul, apoi a continuat cu dansuri populare.

Câștiga, după liceu, mai mult decât ambii părinți împreună

După ce a terminat liceul, Maria Buză nu a mers direct la facultate. Asta pentru că a vrut să urmeze cursurile ASE, însă a picat examenul de admitere doi ani la rând. După primul eșec, s-a angajat. Când a picat examenul și anul următor a abandonat ideea că va urma studii superioare. Vreme de doi ani, de 18 la 20, între 1987 și 1989, a lucrat la un centru de calcul, CIEA, în Floreasca, unde era operator calculator.

maria buza
Cu două job-uri după liceu, Maria Buză câștiga mai multe decât ambii părinți împreună

Cumva acest prim loc de muncă i-a deschis drumul spre cariera de artistă. Remarcându-i glumele și poveștile amuzante pe care le relata cu multă trăire, șefa ei directă a sfătuit-o să participe la un concurs, pentru a deveni cunoscută. În paralel, practica dansurile populare.

Acea perioadă i-a adus multă stabilitate financiară. Era o puștoaică ce câștiga mult mai mult decât amândoi părinții ei la un loc. Maria Buză a povestit că dansa la restaurantul Pescăruș din Capitală, unde câștiga 4.500 de lei pe lună și, în plus, avea un salariu de 2.500 de lei la Centrul de Calcul. Părinții ei împreună cumulau din salarii doar 4.500 de lei pe lună.

Maria Buză a ajuns actriță datorită Liei Bugnar

Că Lia Bugnar și Maria Buză sunt cele mai bune prietene, știe toată lumea după ce au participat împreună la Asia Express, sezonul 3. Și, așa cum mărturisea Maria Buză, de prietena ei Lia Bugnar se leagă totul în viața ei. „A fost în toate momentele vieții mele când aveam nevoie să fiu îndrumată și încurajată. Cineva care să mă iubească, cineva care să îmi știe toate problemele, temerile mele, calitățile, defectele.

maria buza
Lia Bugnar este cea mai bună prietenă a Mariei Buză. Ea a înscris-o la facultate și a făcut-o actriță (Sursa foto: Instagram)

Cineva care să mă așeze pe drumul meu și să îmi dea brânci. Lia Bugnar m-a luat de mână și împreună am mers la Academia de Teatru și Film, pe atunci, în anul 1993, și m-a înscris”, a relatat, pentru sursa citată, Maria Buză. După ce a înscris-o, toată vara a meditat-o pentru examen. I-a ales repertoriul, l-au învățat împreună „cu plânsete, cu râsete, cu certuri, cu împăcări și multă răbdare a ei”. În final, Maria Buză nu numai că a fost admisă la facultate, dar a intrat și a treia.

Medicii i-au cerut soțului artistei să aleagă

Maria Buză este căsătorită de 22 de ani cu violonistul George Pătrașcu. S-au cunoscut când artistul era student în anul I. Avea doar 21 de ani când el i-a spus că e îndrăgostit și au hotărât să se căsătorească. În același an a venit pe lume fiul lor. Cei doi au împreună un fiu, pe nume Andrei.

Maria Buză și George Pătrașcu sunt căsătoriți de 22 de ani (Sursa foto: Instagram)

La nașterea băiatului a fost un moment de mare cumpănă în cuplu, care i-a legat însă și mai mult pe cei doi soți. Lucrurile s-au complicat iar medicii i-au cerut soțului vedetei să aleagă între viața ei ea și a băiatului lor. Din fericire au fost ocrotiți cu toții de divinitate, și au supraviețuit și mama și copilul.

Căsătorită cu George Pătrașcu din 2002, Măria Buză spune că are o căsnicie bazată pe iubire și înțelegere. De altfel, cei doi au multe spectacole împreună și asta, spun ei, e un avantaj, oferindu-li-se șansa să petreacă mult timp împreună.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre