Simona Ionescu / Redactor Șef

Maria Callas, divă pe scenă, dar femeie abuzată acasă. Drame prin care a trecut soprana

Maria Callas, divă pe scenă, dar femeie abuzată acasă. Drame prin care a trecut soprana
Maria Callas a fost probabil cea mai faimoasă cântăreaţă de operă din istorie. Însă viața ei a fost o continuă dramă. Părinții au auzat-o și i-au vrut banii, iar când a crezut că a întâlnit marea iubire a mai primit o palmă. Armatorul Aristorel Onassis a părăsit-o pentru Jackie Kennedy.

Maria Callas este considerată cea mai mare soprană din istorie. În plus, era extrem de frumoasă, cu trăsături de zeitate greacă. De micuță a dat dovadă de un imens și unic talent, iar la 19 ani cânta deja pe marile scene ale lumii. Dar, în viața personală nu erau ovații sau aplauze. Toți au vrut să profite de ea.

Maria Callas, divă pe scenă, dar femeie abuzată acasă

Maria Callas a început să cânte la 16 ani pe o scenă adevărată. Dar, era în timpul războiului și mama ei o îndemna să se culce cu soldații gemani pentru bani. Câteva scrisori găsite de Lyndsy Spence, autorul cărţii „Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas”, scot la iveală adevăruri ascunse. Mai târziu, când a început să vină succesul și banii, ambi părinți îi voiau banii. Mama nu se afia să vândă secrete de familie jurnaliștilor. Părinţii lui Callas erau nişte imigranţi greci care s-au mutat în Statele Unite cu numai câteva luni înainte ca Maria să vină pe lume.

Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, pe numele din buletin, s-a născut pe 2 decembrie 1923. A devenit cunoscută pe scenele din Italia, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. A impresionat cu vocea sa în opere precum „Medea”, „Tosca” şi „La Traviata”.

Încă din primii ei ani de viaţă, micuţa demonstra un talent muzical ieşit din comun. Tatăl își schimbă numele în Georges Callas și deschide o farmacie în New York.

Maria Callas este considerată cea mai mare soprană din istorie. În plus, era extrem de frumoasă, cu trăsături de zeitate greacă

O carieră fulminantă

„Tonul vocii sale era cald, liric, intens. Se răspândea în jur, strălucind ca o flacără și umplând aerul cu reverberații melodioase. Era un fenomen uimitor, un mare talent care necesita control, pregătire tehnică și disciplină strict. Sunt necesare pentru a ajunge să strălucească la adevărata valoare”, spunea prima profesoară a Mariei Callas.

Cariera de cântăreață lirică a Mariei Callas va avea o traiectorie fulminantă, din 1942. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Callas s-a chinuit să găsească roluri. La mijlocul anilor 1940, s-a mutat înapoi la New York pentru a petrece timp cu tatăl ei și a căuta de lucru, dar a suferit o serie de respingeri. În cele din urmă s-a mutat la Verona, unde l-a cunoscut pe bogatul industriaș Giovanni Meneghini. Cei doi s-au căsătorit în 1949.

Callas a debutat la prestigioasa Scala din Milano în 1950, apoi a apărut la Covent Garden, Londra. Debutul ei american a avut loc în noiembrie 1954 la Opera Lyric din Chicago, în rolul principal al lui Norma.

A devenit una dintre cele mai populare cântărețe ale perioadei, iar presa era cu ochii pe ea.

La începutul anilor 1970, vocea Mariei Callas a dat semne de oboseală. La 16 septembrie 1977, la vârsta de 53 de ani, Maria Callas a murit brusc și misterios în casa ei din Paris. Se presupune că a fi fost un atac de cord.

Povestea de dragoste cu Aristotel Onassis

Povestea sopranei și a șarmantului armator grec Aristotel Onassis a făcut înconjurul lumii. O poveste tristă. Cei doi s-au întâlnit prima oară la o petrecere, în vara anului 1957, pe unul din iahturile armatorului. Amândoi erau căsătoriți, Callas cu impresarul italian care o propulsase printre cele mai apreciate soprane ale lumii, Giovanni Battista Meneghini. Ari Onassis, cu Athina Mary Livanos, fiica unui magnat grec.

Cei doi soți înșelați află despre legătură extraconjugală, Meneghini îi acordă până la urmă divorțul Mariei, iar Athina divorțează și ea. Ari pare încântat de noua sa cucerire, privind talentul Mariei Callas că pe o posibilă sursă de profit. Îi promite că îi va construi o operă la Monte Carlo. Cu timpul începe să fie distant, uneori chiar nemilos.

Iubirea alături de Ari devine din ce în ce mai agitată, dar nu poate renunța la bărbatul care îi trezise toate simțurile. O făcuse să simtă pentru prima oară dragostea adevărată. La un moment dat, Maria declara presei că este pe cale să se căsătorească, dar Onassis o umilește public. Miliardarul a spus că soprana își face iluzii deșarte.

Povestea sopranei Maria Callas și a șarmantului armator grec Aristotel Onassis a făcut înconjurul lumii

Sfârșitul Mariei Callas

Au fost 9 ani zbuciumați, marcați de tristeți și nesiguranță. Măcinată de neînțelegerile cu Onassis, Maria Callas ar fi încercat să se sinucidă în 1970.

Cu doi ani înainte, în 1968, Onassis o sfidează încă o dată atunci când se căsătorește cu Jackie Kennedy, soția fostului președinte american John F. Kennedy. Face nuntă ca în povești chiar pe insula preferată a Mariei Callas, Skorpios. Se spune că Maria Callas ar fi aflat de căsătoria celor doi înr-o dimineață, deschizând ziarul.

La moartea lui Aristotel, în 1975, atitudinea celor două femei din viață lui au arătat ce diferența enormă era între felurile lor de a iubi. În timp ce Jackie a fost văzută ieșind liniștită de la coafor, Maria Callas s-a prăbușit de durere.

Soprana și-a încheiat socotelile cu viață artistică, retrăgându-se la Paris. A murit doi ani mai târziu, în 1977, la 53 de ani, din cauze necunoscute. Sursele oficiale au indicat o embolie pulmonară, însă mulți au susținut că soprana s-ar fi sinucis.

Placido Domingo, bunul ei prieten, a ieșit în față și i-a luat apărarea, declarând că “N-avea nevoie să se sinucidă. Era destul să moară de durere”.

Măcinată de dor nebun, ultima dorința a Mariei a fost că cenușa să-i fie împrăștiată deasupra Marii Egee, în locul în care trec deseori armatorii greci. Sursa: theguardian.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre