Simona Ionescu / Redactor Șef

Interpreta piesei „De-ai fi tu salcie la mal”, Mihaelei Mihai, supusă la chinuri de neconceput de către propriul soț

Interpreta piesei „De-ai fi tu salcie la mal”, Mihaelei Mihai, supusă la chinuri de neconceput de către propriul soț
Mihaela Mihai este cunoscută drept interpreta uneia dintre cele mai fredonate melodii din patrimoniul muzical românesc: „De-ai fi tu salcie la mal”. Talentul său muzical a fost șlefuit prin ani de studiu la școala și liceul de muzică, iar mai apoi și-a consolidat cunoștințele la Conservatorul Național de Muzică din București. La vârsta de 77 de ani, Mihaela Mihai continuă să încânte publicul cu vocea sa inconfundabilă și cu pasiunea sa pentru muzică.

Mihaela Mihai a avut o viață incredibilă, marcată de suferința alături de foștii ei soți,  unul mare patron francez, altul diplomat de carieră. Primul a supus-o la chinuri greu de imaginat. De parcă nu era de ajuns, a suferit și represiunea regimului comunist. Cronica vieții Mihaelei Mihai e un tablou de evenimente cu adevărat înspăimântătoare, căci artista a traversat numeroase încercări greu de conceput.

În perioada regimului comunist, se spunea că a fost dată dispărută, chiar că ar fi murit. O lungă perioadă, zâmbetul larg pe care-l arăta publicului ascundea adevărate tragedii. Viața sa personală nu a fost niciodată idilică, trecând prin trei divorțuri și numeroase alte necazuri. Relația cu tatăl fiicei sale a fost presărată cu adevărate coșmaruri, iar eliberarea din această căsnicie toxică a însemnat o luptă grea și anevoioasă.

Ce spunea despre freatele ei, Doru Stăncurescu

„Tatăl meu a murit când eu aveam 3 ani şi mama mea s-a recăsătorit. Așa s-a născut Doru Stănculescu, care îmi este frate de mamă, şi pe care îl ştie toată lumea ca unul din cei mai importanți folkişti. El este şi un foarte bun arhitect. Pentru mine, Doru este fratele meu, pur şi simplu. Ce-i aia frate vitreg? Poţi fi frate bun, din aceiaşi părinţi, şi să nu te înţelegi. Noi ne-am iubit întotdeauna profund, ca fraţi buni, chiar dacă ne-am păruit când eram mici… Îl iubesc, îl admir şi îl respect pe Doru”, spunea Mihaela Mihai despre fratele ei. Doru Stănculescu a murit în 2021.

Mihaela Mihai s-a căsătorit în timpul liceului pentru „onoarea familiei”

Prima oară s-a căsătorit la vârsta de 18 ani, cu Mihai Stihi, nepotul lui Mihail Sadoveanu. Cunoscutul scriitor a avut numai fete, iar mama lui Mihai era una din ele. Părinții Mihaelei au făcut presiuni ca tinerii să se căsătorească, deși fata era doar o adolescentă, nici măcar nu terminase liceul.

Mihaela Mihai a fost obligată să se căsătorească în clasa a a XI-a de liceu (YouTube)

„Plecasem într-o vacanţă, iar el a venit după mine. Părinţii au aflat şi au spus: E în joc onoarea familiei. Mihai le-a spus: Oricum o iubesc şi vreau să mă însor cu ea, dar doream să termine liceul. Clasa a XI-a am făcut-o fiind deja măritată în secret”, declara artista pentru Jurnal de colecție. Cum era de așteptat pentru o căsnicie pornită în adolescență, aceasta nu a durat.

Cum a devenit Mihaela Mihai indezirabilă pentru comuniști

În anii 1970, Mihaela Mihai era deja consacrată și „abonată” la festivaluri precum Mamaia sau Cerbul de Aur. Avea fani în toată Europa.

„Primeam câte trei-patru saci poştali pe săptămână, plini cu scrisori din Germania. Mai veneau şi din alte ţări, de prin Siberia, de la Moscova, de la Vladivostok… Pe vremea aceea, în Uniunea Sovietică se scria la şcoală cu o cerneală violetă şi cu peniţa, pe foi de caiet desenate cu inimi şi floricele, şi admiratorul îmi trimitea poza lui. Poezii scrise în ruseşte sau în nemţeşte, din care eu nu înţelegeam nimic. Dar cele mai multe scrisori le primeam din România”, își amintește ea, conform Adevărul.

În timp ce cariera ei era cu adevărat pe val, a ajuns să fie decșarată persona non grata, după ce, într-o ședință, cere mai mulți bani pentru artiști. Din acel moment a fost interzisă la radio și tv.

Împinsă să „fugă” în Occident

În schimb, a fost invitată să cânte la Paris. După ce protestul ei a avut efecte așa dramatice în țară, la următorul turneu în Occident a fost împinsă să nu se mai întoarcă. „Am plecat pentru o lună în Germania de Vest şi apoi am plecat la Paris, unde mai fusesem, de unde mă întorsesem deja cu un contract, pe care ai noştri l-au plimbat prin sertare, şi între timp eu l-am pierdut. După trei ani, m-am întors la Paris. Am obţinut alt contract la altă casă de discuri, mult mai mare, pe o durată dublă decât primul, adică de şase ani.

Mihaela Mihai a decis să rămână în Franța după ce PCR o declarase indezirabilă în România

M-am dus cu el la Ambasada României şi am cerut să vorbesc cu ataşatul cultural, i-am înmânat contractul original şi l-am rugat să-l trimită la Bucureşti. Am aşteptat un an. La fiecare trei luni, consulul Ambasadei României mă suna şi mă invita la o cafea, să-mi prelungească viza de ieşire din ţară. Am şi acum paşaportul românesc de atunci, unde a trebuit să lipească o bucată de hârtie albă ca să aibă unde să-mi pună în continuare ștampilele de viză de ieşire din ţară”, a povestit artista. După un an a venut răaspunsul de la București, negativ.

„Din momentul acela am ştiut că nu mă mai pot întoarce”, a mai amintit cântăreața. Aflase și că, în țară,  securitatea lansase deja zvonuri despre ea cum că fusese arestată şi executată pentru trafic de droguri, spionaj şi trafic de valută.

Soțul francez a drogat-o timp de cinci ani

În acest context, în  anul 1975, Mihaela Mihai a decis să rămână în Franța. Stabilită la Paris, s-a căsătorit cu francezul Maxime Dufour, patronul a două companii de comunicare și publicitate. Cu acesta are o fiică, Isabelle-Marie. Bărbatul însă s-a dovedit că suferea de gelozie patologică și, spune artista, au trăit 10 ani de coșmar.

Mihaela Mihai are o singură fiică, Isabella, născută la Paris (Facebook)

Mariajul cu francezul Maxime Dufour a fost marcat de gelozia exagerată a acestuia. Artista își amintește că perioada petrecută alături de fostul soț ar fi putut să îi fie fatală. Soțul o otrăvea intenționat. „După ceva vreme s-a revelat că era de o gelozie patologică. Nici măcar „Bună ziua” nu puteam să dau unui bărbat. Ieșeam împreună într-un restaurant, ne așezam la masă, se uita tot timpul la mine și după cinci minute îmi spunea: Te-am văzut, ți-ai făcut semne cu ăla.

Tremura tot timpul de teamă să nu mă piardă, a fost o violență psihologică monstruoasă care a durat ani de zile. Se umplea mai repede paharul dacă nu o aveam deja pe Isabelle. Am suportat pentru ea, când ea a avut 8 ani nu am mai putut”, a povestit cântăreața într-un interviu mai vechi acordat la o televiziune. La un moment dat și-a dat seama că soțul ei insista să îi servească el cafeaua dimineața.

„Mă droga cu ea. Cinci ani m-a drogat, ca să poată să mă facă să depind de el. Asta mi-a spus medicul la care m-am dus și mi-a făcut toate analizele”, a mai povestit Mihaela Mihai. Nici după separare nu a avut liniște. Au urmat patru ani de coșmar. A fost hărțuită cu detectivi privați, cu înregistrările conversațiilor mele telefonice. Ajunsese să plătească polițiștii din cartier să o urmărească.

A ajuns și soție de ambasador

După divorțul de francez, urmează al treilea mariaj, cu Dumitru Ciaușu, ambasadorul României la Paris. Se mai întorsese în România după 1989, dar nu s-a regăsit în atmosfera acelor ani, așa că a plecat din nou în Franța. Și căsnicia cu ambasadorul Ciaușu a fost un eșec. Astfel, după separarea de acesta, artista a revenit definitiv în România, în anul 2000.

În țară, Mihaela Mihai a avut tentative pentru depunerea candidaturii ca independent la primele alegeri pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, precum și în 2009, fără a reuși însă strângerea celor 100.000 de semnături necesare.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre