Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”
Dacă renumitul violoncelist și compositor Jacques Offenbach este considerat întemeietorul operetei moderne, Constantin Grigoriu rămâne personajul care a înființat opereta română.

Și-a început activitatea ca tenor la operă și grație talentului său ieșit din comun și a muncii depuse, a ajuns să înființeze opereta română.

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Iași, un copil de doar 9 ani cu o voce incredibilă, Constantin Grigoriu, i-a stârnit interesul dirijorului  Corului Mitropolitan, Gavril Muzicescu. Atât de mult l-a impresionat pe artist, încât acesta l-a inclus imediat în grupul său de talente. Anii au trecut iar Constantin, coordonat din umbră de mentorul său, a devenit absolvent al Conservatorului de Muzică. Apoi angajat la Teatrul Național din București ca tenor, la secția operă.

A apărut alături de inegalabilul Nicu Poenaru

Pentru început a apărut în roluri mici în spectacole ca Fata mamei Agnot, Voievodul țiganilor sau Hughenoții. Ulterior i-a încântat pe toți la Grădina Cazino, alături de trupa condusă de binecunoscutul Nicu Poenaru, unde i-a avut ca parteneri pe Ion Brezeanu, Petru Liciu, Ion Montaureanu.

Grigoriu a mers mai departe și a cochetat și cu arta scrisului. Iar comedia Don Vagmistru a uimit o Românie întreagă atât prin maniera în care a fost concepută cât și prin magistrala interpretare a lui Vasile Toneanu și Iancu Petrescu. O perioadă a fost cenzurat de Dimitrie Sturdza după ce a scris actul alegoric Visul României, dar Constantin Grigoriu.

A vrut cu orice chip să promoveze cât mai mult cultura românească și a reușit. Iar de aici și până la întemeierea la București a unui ansamblu permanent de operetă, intitulat Compania Lirică Română, nu a mai fost decât un pas. La 23 iunie 1904, Compania a debutat la teatrul de vară de la Grădina Oteteleșanu cu spectacolul Prințesa de canari.

Din păcate însă, spectacolul a fost un eșec total. Grigoriu nu s-a lăsat și la scurt timp a ieșit la rampă cu o a doua premieră, Vânt de primăvară, care a fost de-a dreptul spectaculos.

L-a descoperit pe fantasticul Nae Leonard

Din păcate, reprezentațiile se terminau în luna septembrie, iar Grigoriu a fost obligat să „destrame” trupa. Ca să arate României ce poate să facă cu adevărat a plecat cu reprezentații în toate orașele țării iar prestația a fost una impecabilă. Constantin Grigoriu este cel care a descoperit mari talente și i-a ridicat pe culmile gloriei. De la  Nae Leonard, Gogu Carussy la Nae Ciucurette sau Vladimir Maximilian, ale căror roluri incredibile au rămas și acum în istorie.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 48 de ani, lăsând în urmă cele mai adânci regrete. Criticii vremii notau că Grigoriu nu a concediat niciodată vreun artist al companiei și „Era de o cinste exemplară… (…) Nu se mai găsesc directori ca Grigoriu”.

Sursă foto: historia.ro, wikipedia.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre