Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Tinei Turner, femeia care „a transformat otrava în medicament”. A fost arsă cu țigara și i-a fost rupt maxilarul

Povestea Tinei Turner, femeia care „a transformat otrava în medicament”. A fost arsă cu țigara și i-a fost rupt maxilarul
Când culegea bumbac pe câmpurile din jurul orașului Nutbush, Tennessee, nu s-a gândit niciodată ce oportunități îi va oferi viața.

Pe atunci era doar Anna Mae Bullock, o fată care își distrăgea atenția de la munca degradantă imaginându-și o viață plină de farmec și faimă.

Visa, însă fără speranță, dar de multe rămânea pe gânduri, sperând că la un moment ceva bun se va întâmpla. Tina Turner a fost crescută într-un cămin destrămat și violent de părinți care au abandonat-o. Nesigură pe sine și plină de îndoieli, părea că toată viața va rămâne în satul sudist unde fiecare zi era la fel.

Alături de monstruosul Ike Turner, care mai întâi i-a schimbat numele, apoi a făcut-o vedetă umilind-o

Dar avea o calitate remarcabilă: o voce atât de puternică și de impunătoare care acoperea corul bisericii baptiste în care cânta. Când povestea vieții sale a fost transformată într-un musical pe o scenă din Londra, Tina a făcut o observație: a dovedit că „este posibil să transformi otrava în medicament”.

Părinții n-au dorit-o și au părăsit-o

Tina s-a născut în 1939 într-o comunitate dezolantă de fermieri care trăiau din recolte. Tatăl ei, Floyd, era supraveghetor și își permitea o casă suficient de mare pentru ca cei mici să doarmă în camere separate. Din păcate însă, Floyd și soția sa, Zelma, își petreceau timpul certându-se. Turner era convins că, având deja o fiică, Alline, sora Tinei, niciunul dintre părinți nu și-a dorit un al doilea copil și nu i-a arătat niciodată dragoste.

Înșelată, arsă cu țigara și călcată în picioare, Tinei i-a fost frică să divorțeze

Avea trei ani când părinții ei au plecat să lucreze la o unitate de apărare din Knoxville, în timp de război, lăsând-o să fie crescută de bunicii ei stricți și religioși din Nutbush, oraș pe care l-a celebrat mai târziu în hitul Nutbush City Limits din 1973. Familia a fost reunită pentru scurt timp când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în 1945, doar că Zelma, disperată să scape de soțul ei, a plecat când Tina avea 11 ani.

„Am intrat în transă”

Când tatăl ei s-a căsătorit din nou, cu o femeie care l-a înjunghiat în mod repetat în certurile lor crâncene, a abandonat-o și pe Tina și pe sora ei. Acestea au fost pasate între diverse rude până când, la 16 ani, Turner s-a reîntâlnit cu mama ei, care locuia în St Louis, Missouri. Într-o seară, sora ei a dus-o la Club Manhattan, unde cânta o trupă numită Ike Turner And The Kings Of Rhythm.

Ike șki Tina pe scenă, în 1964

Efectul asupra adolescentei Tina a fost instantaneu. „Am intrat în transă”, și-a amintit artista. În ceea ce îl privește pe Ike Turner, vedeta spune că niciodată nu i-a plăcut: „Nu mă puteam abține să nu mă gândesc: Doamne, ce urât e!. Eram cu siguranță în minoritate. Cele mai multe femei, albe sau negre, îl găseau pe Ike irezistibil pentru că avea ceva periculos în el”.

A vrut să devină asistentă medicală

Captivată de muzică, a început să meargă la club cu regularitate. „Pe atunci eram o școlăriță slabă de 17 ani… Mă îndoiesc că Ike m-a observat vreodată”, și-a amintit ea. Dar într-o seară, când a luat un microfon i s-a alăturat lui Ike la o melodie, vocea ei i-a uimit pe toți. „A fost vizibil șocat când mi-a auzit vocea.

Nu părea posibil ca aceasta să vină de la o fată atât de alunecoasă”, a continuat artista. S-a alăturat trupei pe când era încă la școală și a renunțat la dorința de a deveni asistentă medicală. A avut o aventură cu saxofonistul trupei și a rămas însărcinată cu acesta.

Obligată să urce pe scenă la două zile după ce a născut

La 18 ani a adus pe lume primul copil

În 1958, la vârsta de 18 ani, a dat naștere unui fiu, dar prietenul ei a dispărut. Până atunci, Ike, o celebritate locală și un afemeiat, a devenit mentorul ei. I-a cumpărat haine frumoase și a învățat-o cum să cânte și mai bine pe scenă. Dar într-o zi s-a întâmplat ceea ce nu ar fi trebuit niciodată.

„Într-o noapte am depășit limita. Amândoi am fost surprinși, chiar inconfortabil, dar părea mai ușor să rămânem iubiți decât să ne luptăm să ne recâștigăm prietenia”. Pentru că a văzut-o ca fiind calea lui spre celebritatea la care râvnea, Ike a pus-o să poarte fuste scurte pentru a-și etala picioarele bine conturate și insistând ca vocea ei să fie cât mai crudă și mai sexy.

În 1960 a rămas însărcinată cu al doilea copil

Apoi, în 1960, a rămas însărcinată pentru a doua oară. Purta copilul lui Ike. „Nu asta m-a condamnat. Adevăratele probleme au început atunci când casa lui de discuri i-a spus să facă din „fata aia” vedeta numărului său”, a mai spus artista. Și tot atunci au început și nenorocirile din cuplu.

În 1975, alături de Ike, speriată de ce i se poate întâmpla în viitor

Prima dată a lovit-o când a refuzat să-și schimbe numele. A lovit-o în cap cu un pantofar de lemn. Era „întotdeauna capul”. Am fost atât de șocată încât am început să plâng”, și-a amintit Tina. Dar bărbatul n-a fost impresionat, ci a insistat să facă sex.

„Ultimul lucru pe care voiam să îl fac era să fac dragoste. Am rămas întinsă acolo cu capul umflat, gândindu-mă: Ești însărcinată, Anna, și nu ai unde să te duci”, a scris ea mai târziu în autobiografia sa usturătoare My Love Story. A început să fie din ce mai controlată, iar când încerca să aibă o opinie, era scuipată în față.

Obligată să revină pe scenă la două zile după ce a născut

La două zile după nașterea fiului lor, Ronnie, Tina a revenit pe scenă, iar doi ani mai târziu, ea și Ike s-au căsătorit într-o ceremonie de zece minute în Mexic. Tina era prea speriată pentru a refuza. Se temea că își va încheia cariera dacă îl va părăsi. Abia mai târziu și-a dat seama că Ike era cel care se temea să o piardă. O scăpa rar din ochi, nu-i dădea bani și refuza să o lase să se vadă cu prietenii. Trăia într-o teamă continuă de a nu-l deranja.

Elton John în concert cu Tina Turner în 1995

A ars-o cu țigara, i-a fracturat coastele în cabina de probă

Violența sălbatică a fost neîncetată, Ike sugrumând-o și bătând-o cu tot ce-i venea la îndemână, telefoane, cuiere și tocurile pantofilor. Tina trebuia doar să se uite la el într-un mod „greșit” pentru a-l provoca. În multe nopți apărea pe scenă cu un ochi vânăt sau cu buza umflată.

Menajera lor l-a văzut odată cum i-a împins o țigară aprinsă în nas, iar ea s-a ales cu arsuri de gradul trei. Altădată i-a rupt maxilarul, i-a fracturat coastele după ce a atacat-o în cabina de probă. Lucru confirmat de bărbat mai târziu: „Da, am lovit-o, dar nu am lovit-o mai mult decât un tip obișnuit își bate soția”.

Ike și-a făcut bordel în casă

A avut aventuri cu cântărețele care o acompaniau, cu menajerele, una devenind concubina lui. Când Ike a construit un studio de înregistrări, a inclus un sanctuar cu uși de oțel și camere de supraveghere, unde putea duce câte femei vroia. Turner l-a numit „bordelul”.

„Una dintre Anns era însărcinată cu copilul lui – o altă insultă la adresa mea”

Ike a început să consume droguri în cantități mari, mai întâi marijuana și apoi cocaină, și a devenit și mai paranoic, iar în 1968 a încercat să se sinucidă înghițind 50 de somnifere. A supraviețuit doar pentru că i s-a făcut o spălătură stomacală. „Pentru început, erau trei femei în casă în acel moment, iar Ike făcea sex cu toate.

Tina, una dintre cele mai puternice femei din showbizz-ul internațional

Toate se numeau Ann, ceea ce însemna că el trebuia să țină minte doar un singur nume. Una dintre ele era însărcinată cu copilul lui, o altă insultă la adresa mea”, și-a amintit Tina.

Artista purta mereu un revolver în geantă

În mijlocul haosului, Tina s-a îndreptat spre budism și a îmbrățișat meditația. Chiar și așa, abia în 1976, după 16 ani de căsnicie, și-a făcut curaj să înceapă procedura de divorț. Avertizată de poliție că soțul vrea să-i facă rău, ea a început să țină un revolver în geantă. La divorț, i-a dat tot ce aveau, mai puțin numele de scenă.

Tina Turner, fata din ținutul unde se culegea bumbac, a făcut față tuturor provocărilor pe care viața i le-a dat. Cum a putut? Răspunsul ei arată cât de puternică a putut să fie: „Nucontează ce se întâmplă, ci cum faci față”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre