Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandal uriaș. Un artist celebru de la noi, acuzat de furt. „Pe Hrușcă nu-l atacă nimeni așa!”

Scandal uriaș. Un artist celebru de la noi, acuzat de furt. „Pe Hrușcă nu-l atacă nimeni așa!”
Un titan al muzicii românești este acum în centrul unor atacuri. E acuzat că a furat o piesă care i-a adus faimă. Scandalul a mers atât de departe încât se ia în calcul mutarea disputei în instanță.
„Iată-mă și hoț de cântece”, spune Vasile Șeicaru după ce a fost târât într-un scandal uriaș.
Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, l-a acuzat că și-ar fi însușit o piesă a tatălui său, „Iancu la Ţebea”, melodia simbol a Cenaclului Flacăra.
Adrian Păunescu
Fiul lui Adrian Păunescu, Andrei Păunescu

 

La auzul acestor acuzații, Șeicaru e explodat:

„Iată-mă și hoț de cântece!

Aflu că sunt hoţ, că mi-aş fi atribuit un cântec compus de Adrian Păunescu.
Adrian Păunescu era poet măi oameni buni, nu compozitor. Cineva spune că piesa compusă de mine în 1982, ‘Iancu la Ţebea’, nu-mi aparţine mie sub aspect muzical, ci mi-am însuşit-o de la marele poet. Noi ştiam că Adrian Păunescu a fost poet, un poet genial, însă nu şi compozitor de muzică. Cum să compună neştiind note, neștiind să cânte la vreun instrument? Unde-i partitura piesei scrisă în vremea aceea? Chiar nu mai avem limite?
Eu am declarat cântecul la Uniunea Compozitorilor din Romania în anul 2005, Adrian Păunescu a murit în 2010, deci putea să reacţioneze la acel moment, însă nu a făcut-o, cunoscând realitatea!

Versurile sunt ale lui Adrian Păunescu, fapt menţionat de altfel! Eu am compus muzica.

Când am declarat-o nu mi s-a spus de la UCMR ADA că ar mai exista alt compozitor cu o astfel de piesă, că dacă era, nu mi se primea declaraţia. Am respectat toate regulile la declarare, am dat partitura cu cele 8 măsuri cum era normal pe vremea aceea, am scris durata, numele compozitorului, autorul textului cântecului şi tot ce mi s-a spus să completez. În josul paginii nu mai era decât ‘semnătura compozitorului’, nu a poetului, altă rubrică nu mai era şi nu mai este nici azi. Poetul, în timpul vieţii sale, nu a declarat vreodată că ar fi compozitor şi mă întreb de ce, după atâţia ani, sunt învinuit de furt! Sunt 40 de ani de atunci! Eu nu mai cânt cântecul acesta de zeci de ani! Nu l-am inclus pe niciun album, pentru că eu compun în general cântece de dragoste și cu caracter social! N-am cum să includ cântecul acesta pe disc… pentru că nu se potrivește! Eu am compus acest cântec atunci, doar pentru că mi s-a pus textul în față, și am dorit să compun!

Cred că fiul poetului vrea publicitate cu orice preţ.

Dar eu nu mă mai las târât în astfel de situaţii. Am auzit că eu, desigur, ar trebui să renunţ la cântecul meu, în semn de recunoştinţă pentru ceea ce a făcut Adrian Păunescu pentru mine în anii aceia. Am spus de nenumărate ori că îi sunt recunoscător şi am mulţumit de multe ori pentru tot ceea ce a făcut poetul pentru mine, pentru cariera mea. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţ la cântecele mele, la munca mea.

Tare aș dori să-i atace la fel și pe Hrușcă sau Bertzi, că și ei sunt în aceeași situație cu mine!

Colegii mei au declarate cântecele și vor răspunde dacă vor fi întrebați!
Credeam că suntem în democraţie, fie ea şi originală, că nu mai poate fi vorba de vreun regim totalitar, când era posibil orice, oriunde, fie în presă, fie pe scenă, fie în declaraţii. Dacă voi fi dat în judecată (ceea ce nu prea cred), voi şti să-mi apăr cântecul şi numele!
Este ultima mea declarație în acest sens!
Vale care (mai) cântă!”, a scris Vasile Șeicaru pe rețelele sociale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre