Sidney Poitier este un star impunător care a jucat în filme de referinţă la Hollywood. Împlinește 94 de ani pe 20 februarie și este cel mai în vârstă actor care deține un Premiu Oscar.
De altfel, a fost primul actor afro-american care a primit acest premiu și a intrat în istoria cinematografiei.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă”, spunea Sidney Poitier. Ce poveste fantastică are!
Sidney Poitier, un actor fabulos
Sidney Poitier avea 21 de ani când a jucat într-un film care a zguduit conștiințe. Era perioada când persoanele afro-americane nu aveau acces în aceleași locuri cu cei ”albi”. În film, doi deținuți, un „negru” interpretat de Sidney Poitier și altul ”alb” evadează, dar sunt uniți de lanțuri. Cei doi trebuie să se înțeleagă, să fie de acord, ca să poată fugi. De neimaginat în anii 60.
La 40 de ani, actorul a devenit o mare vedetă internațională. În 1967, a jucat un rol de referință în filmul ”Ghici cine vine la cină”. De data asta, Sidney Poitier este un medic de renume internațional, dar de origine afro-americană, îndrăgostit de o femeie ”albă”.
Un alt film de referință este ”În arșița nopții”, aceleași probleme legate de culoarea pielii. Pe aceeași problematică, actorul a avut un rol memorabil în filmul ”Domnului profesor cu dragoste”. Și încă multe altele.
Pentru această carieră extraordinară, Sidney Poitier a primit premii importante și distincții de înalt nivel.
Actorul Sidney Poitier este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar.
Sidney Poitier s-a născut prematur, pe mare
Sidney Poitier s-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida. Mergeau să vândă produsele de la fermă.
Sidney Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei.
A abandonat școala la 13 ani, iar ulterior s-a înrolat în armata americană. După perioada petrecută în armată, a început să fie interesat de teatru. S-a alăturat Teatrului american al negrilor, însă cariera sa a progresat lent, din cauza puternicului său accent insular.
La 18 ani, s-a mutat la New York. Și-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. La cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat și distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway.
În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru și oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950).
A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.
Ultimul film în care Sidney Poitier a jucat a fost “The Jackal” (Șacalul), în 1997, se menţionează pe www.sosoactive.com.
Sidney Poitier, două căsătorii și șase fete
Sidney Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy din 1950 până în 1965. S-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, fostă actriţă canadiană de origine lituaniană, în 1976.
Are patru copii din prima căsătorie şi doi din cea de-a doua.
A scris trei cărţi autobiografice.
Sidney Poitier a fost ambasador nerezident al Uniunii Bahamas în Japonia din aprilie 1997 şi ambasador la UNESCO până în 2007.
La 12 august 2009, actorul a fost decorat cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii (cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite), de către preşedintele american Barack Obama.
Actorul a fost recompensat cu o stea pentru activitatea din filme, situată în partea de nord, aria 7000, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.
Aventurile din tinerețea actorului The Rock: furt, lupte și faimă
Scandal la Hollywood. Ciudata poveste de adulter dintre Mia Farrow și Woody Allen e din nou în prim plan. Fiica acuză
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook