Simona Ionescu / Redactor Șef

Ștefan Bănică Senior, la urat cu mielul Vasilică. Râzi cu lacrimi

Ștefan Bănică Senior, la urat cu mielul Vasilică. Râzi cu lacrimi
”Dacă nu apare Bănică de Revelion cu un animal în brațe, nu vă tihnește sarmaua”, spunea Ștefan Bănică Senior, iar spectatorii se tăvăleau de râs. În zilele noastre s-ar numi stand up comedy, dar nu poate fi comparat cu ce este astăzi. Era doar veselie.

Ştefan Bănică Senior a făcut cuplu senzațional cu Stela Popescu, dar și când era singur avea momente memorabile, foarte rare în ziua de azi. Nu a lipsit la nici un Revelion de la TVR.

Ștefan Bănică Senior, la urat cu mielul Vasilică. Râzi cu lacrimi

Ștefan Bănică Senior  a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori, din toate timpurile, imposibil de imitat. Șarmant și mereu pus pe glume, câștiga simpatia publicului din prima secundă. E drept, textele erau de calitate. Ștefan Bănică Senior ne-a lăsat roluri memorabile, amintiri neprețuite.

A avut trei infarcte. Au venit ca urmare a necazurilor, dar și a meseriei. ”Problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, mai spunea Ștefan Bănică Junior, despre regretatul său tată, decedat la numai 61 de ani.

În comunism, marii noștri actori știau să strecoare în textile lor câte o ”șopârlă”, aluzii la vremurile cenușii în care trăiau românii. Uite cât de ușor i-a fost lui Ștefan Bănică Senior  să bucure pe români atunci când pe televizoarele alb-negru era doar Nicolae Ceaușescu, Întrecerea socialistă, Daciada și te mai mir ce alte invenții comuniste.

”Cum a venit Anul Nou, mi-am luat colegul în brațe și hai, la Televiziune”, spune actorul. Vasilică se dă și el mare și behăie de mama focului.

”Pune mâna pe Vasilică”. Tradiția spune că aduce noroc

”Pune mâna pe Vasilică, ca să-ți iei mașină mică”, strigau colindătorii prin tramvaie și la metrou. Atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile aduce noroc şi bogăţie, spune tradiția care s-a cam pierdut.

Acest obicei nu are nici o legătură cu Sfântul Vasile. Acesta a fost primul ierarh care a întemeiat, biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. A murit în ziua de 1 ianuarie a anului 379, când încă nu împlinise 50 de ani, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile cel Mare este sărbatorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie. Foto: Studiourile Buftea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre