Ultimul mesaj pe care l-a primit Mitică Popescu de la prietenul lui drag, George Stanca. Pe ei i-a despărțit doar moartea, iar acum nici măcar ea

Ultimul mesaj pe care l-a primit Mitică Popescu de la prietenul lui drag, George Stanca. Pe ei i-a despărțit doar moartea, iar acum nici măcar ea
Azi, după ce am aflat de moartea marelui actor Mitică Popescu, parcă Doamne-Doamne mi-a transmis un mesaj prin intermediul unui înger de femeie, ce a stat zeci de ani de-a dreapta unui ziarist și scriitor excepțional: George Stanca. Lena Stanca i-a fost soție, computer, asistentă, un fac-totum în trepidanta lume a scrisului.

Azi, la câteva minute după ce am aflat vestea că maestrul Mitică Popescu a murit la Spitalul Elias, Lena mi-a trimis o fotografie din tinerețile noastre. Pe loc mi-am amintit că George Stanca era prieten cu Mitică Popescu, că îl adula ca om, ca actor și ca purtător de microb rapidist ca și el. Pentru cei care nu știu, George Stanca este cel care a inventat cuvântul „Giuleștina”, cu care și-a botezat rubrica sportivă.

Regretatul jurnalist George Stanca

Prin Lena mi s-a părut că George vrea să fie prezent la moartea prietenului său, așa cum Mitică Popescu a fost la priveghiul său și l-a plâns de despărțire.
I-am cerut Lenei să îmi trimită textul pe care l-a publicat George în 2018, în rubrica sa din ziarul Click! – Scrisorile lui George Stanca. În el e esența a ceea ce a fost Mitică Popescu pentru neamul său românesc, pe care l-a iubit mult și a spus-o în tot felul de forme.
Azi, „adrisantul” și expeditorul sunt împreună într-o altă lume, poate încercând să se regăsească.

Dragă Mitică Popescu
Ai atâtea fațete luminoase încât nici nu știu cum să te iau, cum să te prețuiesc, cum să te măsor. S-o luăm invers. Întâi ești un mare Artist. Complex. Comic. Dramatic. De film. De teatru. De revistă. De reportaj – iată o meserie nouă. În frumusețea în care trăim- câtă e- nu faci decât să înmulțești geniile artistice ale poporului român.

Nu exagerez deloc ci mă gândesc fie și statistic la ele, la genii și mă minunez. Deși din punct de vedere statistic este o mare prostie, un actor poate fi un punct, un vector și la urma urmei o mare personalitate. Am început cu artistul că așa devine viața. Fiindcă pe lângă celelalte, tot artistice stau la bază emisiunile tale dedicate spiritului românesc ”D’ale lu’ Mitică”, emisiune care intră în 20 de ani. De o popularitate nebună în TVR. Eu ăsteia i-aș fi spus ”Românii au talent”. Uite vezi dumneata Mitică e un nume din Caragiale. E un simbol. E dacă vrei un totem dar ne afundăm prea mult în teorii. Mitică e Mitică. Al nostru. Cum probabil este Pișta la unguri, Alioșa la ruși, simboluri care înseamnă mai mult decât vor ele însele să însemne. La noi ai spus Mitică ai spus român. Corespondentul lui literar – nu știu la alții cum e – fiind clar Moromete. Măcar în zona munteană a României, căci parcă Ion ar fi altceva… N-am făcut eu distribuțiile filmelor de rigoare, dar eu acolo te vedeam cu trup și suflet. Sigur ca joc actoricesc există și alte viziuni poate mai bune decât a mea și poate mai potrivite.

Foto: Mitică Popescu cu actorul Alexandru Bindea, Daniel Nicolae și Daniel Pancu, fotbaliști rapidiști. Arhiva familiei George și Lena Stanca

A treia calitate pe care ți-o găsesc și care pentru mulți ea poate fi un defect e aceea de rapidist că doar suntem colegi în conducerea Clubului Aristocratic Rapid. N-am eu zile de câte ori ai fost la meciurile Rapidului. Și nu am pentru că sunt cu 12 ani mai tânăr.

Ce ne leagă aici este spiritual vechi al unor cavaleri de cartier bucureștean. Toate legate de cartierele Grivița, Grant și Giulești. Este unul din ce în ce mai rar pentu că așa vrea Domnul, ne rărim. Pe vremuri nu se numeau găști ci erau grupări, sau cluburi care aveau multe principii sănătoase, iar cel mai pregnant era onoarea. Acum în fotbal s-a ajuns la ”onoarea pumnului”. De altfel întreaga transformare a suporterismului ține de un comportament care ar tebui să fie cel puțin civilizat.

…iată 3 argumente care să notifice, certifice de ce, cum, pentru ce te iubim noi pe tine, dragă Mitică Popescu.

George Stanca – 2018

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre