Simona Ionescu / Redactor Șef

Un celebru actor român a jucat ultimul rol. „Nu mai merge. Trupul nu-mi mai permite”. Se retrage din viața publică

Un celebru actor român a jucat ultimul rol. „Nu mai merge. Trupul nu-mi mai permite”. Se retrage din viața publică
La 90 de ani reușește să le dea lecții tinerilor, dar a decis că a venit momentul să se retragă și să trăiască liniștit.

După 67 de ani de teatru și film, cu sute de roluri care i-au fascinat pe toți cei care îl iubesc, Victor Rebengiuc a dat vestea tristă: se retrage.

Ultimul rol, cel al tatălui

Va mai putea fi aplaudat vara aceasta la Teatrul Bulandra din  Capitală, unde interpretează magistral rolul tatălui din spectacolul cu același nume. „Am 89 de ani, în curând o să am peste câteva luni 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferință, e greu.

Victor Rebengiuc, în rolul din „Tatăl”

M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca și în fața publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. (…) M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”, a declarat actorul.  Victor Rebengiuc a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, dar și decorația „Nihil Sine Deo” din partea regelui Mihai I.

A devenit actor absolut întâmplător

Într-un interviu mai vechi, maestrul Rebengiuc a mărturisit că a devenit actor absolut întâmplător, iar la început era extrem de timid. Noroc cu prietenul său bun, Mircea Albulescu, care dimineața îl lua de acasă și mergeau împreună la teatru. A căpătat încredere în propria persoană după ce în anul trei de facultate celebra Aura Buzescu i-a dat un monolog din „Nunta lui Krecinski!, iar la final i-a spus: „Remarcabil”.

Nu a avut niciodată ambiția de a se remarca și totdeauna își privea colegii care joacă ca cel mai avid spectator. Și niciodată nu a spus despre el că este un actor mare. Deși mare e un cuvânt prea mic pentru Victor Rebengiuc. Nu a uitat niciodată cât de frumos a lucrat cu Ciulei, cu Pintilie  și a fost fericit, pentru că a făcut ce i-a plăcut.

„Am muncit mult, mult de tot şi mi-a plăcut să am de-a face cu fel de fel de oameni – la roluri mă refer. Am să urc pe scenă atât timp cât sunt într-o condiţie bună de sănătate. Nu vreau să fiu purtat acolo, să mă arăt. Nu ar mai fi teatru, ar fi o jignire”, spunea maestrul cu ceva timp în urmă.

Victor Rebengiuc, ultimul rol

Drama lui Rebengiuc

În spatele unui bărbat care a fost puternic, a trăit o viață întreagă cu inima frântă, pentru că în copilărie el și fratele au fost părăsiți de tată. Au fost crescut de bunicii din partea mamei care le-au oferit toată dragostea, dar nimeni nu a putut să-l înlocuiască pe tata.

Mama s-a recăsătorit când era în liceu, și cu tatăl vitreg a avut o relație oficială, dar l-a pierdut și pe acesta. „ A murit și el, din păcate, săracul, s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit. Ăsta a fost ‘norocul’ maică-mii, n-a izbutit și ea să aibă o familie, să aibă un soț”, povestea la un moment dat actorul.

Nu ieșea niciodată cu mama la restaurant

Femeie frumoasă, mama și-ar fi dorit să la un restaurant, să asculte o muzică bună și-și tot ruga feciorul. Dar pentru că îl născuse de tânără, se temea să nu spună lumea că umblă cu femei mai în vârstă și atunci refuza politicos.

Mama mea era tânără și era o femeie frumoasă. Îmi spunea, vara: hai, mă, să mergem, mergem împreună, la o grădină, mâncăm o friptură, să ascultăm o muzică. Mie îmi era jenă, pentru că era…puțin mai mare decât mine. Și-mi era jenă: băi, uite, ăsta umblă cu femei mai în vârstă, mi-era jenă, o prostie din partea mea. Și i-am spus lasă, uite, luăm niște carne, o frigem noi aici, dăm drumul la radio, ascultăm muzică, gata, ce nevoie ai să mergi acolo?”, a povestit amuzat Victor Rebengiuc.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre