O rusoaică cu mult curaj a știut ce vrea de la viață. Valentina Tereshkova a ajuns de la o simplă textilistă pasionată de zbor la prima femeie cosmonaut.
Valentina Tereshkova, prima femeie care a realizat un zbor în spațiu
Valentina s-a născut în martie 1937 în regiunea Iaroslavl, într-o familie modestă de țărani și un timp a lucrat ca simplă muncitoare la o fabrică de textile. Pentru că iubea din tot sufletul salturile cu parașuta, s-a numărat printre cele cinci femei recrutate în secret pentru o misiune.
Nimeni nu a știut atunci că aceasta urma să schimbe definitiv cursul istoriei. Au urmat câteva luni de antrenamente foarte drastice, unde rusoaica s-a remarcat.
Serghei Korolev a dorit să o trimită în spațiu
Cel care a vrut ca Valentia să ajungă în spațiu a fost conducătorul programului spațial al Uniunii Sovietice, Serghei Korolev. Adică același care i-a trimis acolo și pe Iuri Gagarin și German Tito. Drept urmare, pe data de 16 iunie 1963 Valentina de doar 22 de ani, alături de cosmonautul Valerii Bîkovski, au plecat de pe orbita pământului la bordul navetei Vostok 5.
Nimeni nu a știut de succesul ei, până Rusia nu a făcut totul public
Starea de sănătate a Valentinei Tereshkova în spațiu nu a fost deloc bună, ea suferind de grețuri și disconfort. Chiar și așa, a reușit să reziste trei zile. Mai târziu, s-a aflat că în urma unei erori tehnice, îndreptată mai târziu, capsula în care s-au aflat cei doi cosmonauți s-a îndepărtat o perioadă foarte mult de pământ.
În plus, Tereshkova a avut și un costum în care nu s-a simțit deloc confortabil, fiind rănită la un picior. Dar a înregistrat succesul mult așteptat. De care însă nu a știut ceva vreme nici măcar familia ei, până ce Rusia a hotărât să facă totul public.
Un crater de pe lună poartă numele lui Tereshkova
Ulterior, Valentina și-a unit destinele cu un mare astronaut al vremii, Adrian Nicolaiev. Din nefericire, acesta s-a stins în anul 2004. Mai târziu, prima femeie care a văzut spațiul s-a remarcat ca susținătoare a drepturilor femeilor și a promovării femeii în programele de explorare a spațiului.
De asemenea, a devenit și membru important al Partidului Comunist. Interesant este că un crater de pe lună poartă numele lui Tereshkova.
Sursă foto: historia.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook