Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața actriței din scena violului cu Marlon Brando din filmul interzis a devenit un calvar până la moarte. Dezvăluire la Cannes

Viața actriței din scena violului cu Marlon Brando din filmul interzis a devenit un calvar până la moarte. Dezvăluire la Cannes
Viața actriței Maria Schneider este dezvăluită în filmul „Being Maria”, ce a avut premiera la Cannes. Pelicula dezvăluie povestea actriței Maria Schneider, care a fost traumatizată de Marlon Brando în scena pregătită fără știința ei a violului din celebrul film „Ultimul Tango la Paris”.

Actrița franceză Maria Schneider avea doar 19 ani când a jucat în filmul regizorului italian Bernardo Bertolucci „Ultimul Tango la Paris”. Acesta din urmă, împreună cu Marlon Brando, care a interpretat personajul masculin din film, au traumatizat-o pe tânăra actriță cu scena violului. A fost o scenă nepregătită și forțată. 

Întreaga viață a Mariei Schneider a fost influențată de acea scenă, care a stârnit indignare în societatea vremii, în anul 1972. Într-un interviu din 2007, acordat Daily Mail, Schneider a spus că scena oribilă nu era inițial în scenariu și Marlon Brando și Bernardo Bertolucci i-au spus despre ea chiar înainte să o filmeze. 

Viața Mariei Schneider a fost schimbată în rău după apariția filmului 

Filmul dramatic erotic din 1972, regizat de Bernardo Bertolucci, „Ultimul Tango la Paris” se concentrează pe o tânără pariziană care întâlnește un om de afaceri american de vârstă mijlocie, care cere ca relația lor clandestină să se bazeze doar pe sex.

Maria Schneider și Marlon Brando în „Ultimul Tango la Paris”
Foto: DM

Moștenirea filmului, care a încasat 96 de milioane de dolari la Box Office, a rămas pătată de întâmplarea sordidă care a împins-o pe Maria mai târziu spre droguri, alcool și chiar și o internare la psihiatrie. 

Maria Schneider nu știa de existența scenei violente 

Filmul „Ultimul Tango la Paris” ilustrează relația dintre un văduv de vârstă mijlocie și o femeie tânără, care se întâlnesc la vizionarea unui apartament scos la închiriat din Paris. Brando avea 48 de ani la momentul producției, Bertolucci avea în jur de 31 de ani, iar Schneider doar 19 ani.

Eroii Paul și Jeanne sunt deja iubiți, dar relația lor este una brutală. După ce o agresează, femeia este filmată cum plânge.

Scena este una brutală și controversată. Paul o bate pe Jeanne și o agresează sexual, folosind o bucată de unt pe post de lubrifiant. Într-un interviu din 2007, acordat Daily Mail, Maria Schneider a spus că scena oribilă nu era inițial în scenariu, iar Marlon Brando și Bernardo Bertolucci i-au spus despre ea chiar înainte să o filmeze.

Bertolucci a recunoscut că el și Marlon Brando au venit cu ideea 

Bertolucci a afirmat în timpul unui interviu din 2013 că el și Brando au venit cu ideea scenei, care implica unt: „Secvența cu untul este o idee pe care am avut-o cu Marlon în dimineața dinaintea filmării,” a spus Bertolucci în videoclipul publicat pe YouTube.

Dar, a spus el, a fost ‘oribil’ față de Schneider când nu i-a spus despre planurile sale: „Am vrut reacția ei ca fată, nu ca actriță,” a adăugat el. „Și cred că m-a urât pe mine și pe Marlon pentru că nu i-am spus”.

Bertolucci a adăugat că nu ‘regretă’ decizia. Nici chiar atunci când criticile au devenit extrem de dure și filmul a fost interzis în cinematografe, Bertolucci nu a reacționat altfel.

Maria Schneider a fost marcată pe viață 

În urma scenei vulgare, în 2007 – cu patru ani înainte de moartea sa, Schneider a declarat că s-a simțit ‘un pic violată’ de Brando și Bertolucci: „Ar fi trebuit să-mi sun agentul sau să-mi chem avocatul pe platou pentru că nu poți forța pe cineva să facă ceva ce nu este în scenariu,” a spus ea.

Maria Schneider a fost afectată de scena îngrozitoare

„Marlon mi-a spus: ‘Maria, nu-ți face griji, este doar un film’, dar în timpul scenei, chiar dacă ceea ce făcea Marlon nu era real, plângeam cu lacrimi reale”.

După ce filmul a apărut pe marele ecran, Schneider, pe atunci adolescentă, a spus că imediat s-a simțit de parcă ar fi devenit un simbol sexual, admițând că acest lucru „m-a înnebunit puțin”.

Schneider a încercat să se sinucidă 

„Nu mi-a plăcut … imaginea plină de aluzii, obraznică, pe care oamenii o aveau despre mine după aceea,” a spus ea. „Oameni care veneau să-ți spună lucruri neplăcute în avioane. Am fost urmărită și m-am simțit hăituită”.

Și deși Schneider nu a mai făcut nicio scenă nudă de-a lungul carierei sale, a început să ‘facă față’ noii sale celebrități luând ‘iarbă, apoi cocaină, LSD și heroină’ în anii ’70.

Maria Schneider a fost internată la psihiatrie la un moment dat
Foto: Daily Mail

Vedeta a dezvăluit că nu i-a plăcut deloc să fie faimoasă, ceea ce a dus la încercarea de a-și lua viața de mai multe ori și „supraviețuind doar pentru că Dumnezeu a decis că nu era momentul să plec. Cred că a fost ca un suicid atunci când am făcut supradoză de două sau trei ori cu droguri, dar de fiecare dată m-am trezit când a sosit ambulanța”, a spus ea.

A fost internată la psihiatrie 

În 1975, la trei ani după ce a avut premiera filmul Ultimul Tango la Paris, Schneider s-a internat voluntar într-un spital psihiatric din Roma pentru a putea petrece timp cu iubita ei, fotografa Joan Townsend. Schneider a recunoscut la un moment dat că era bisexuală. 

Anamaria Vortolomei, actriță de origine româno-franceză, o joacă pe Schneider în filmul „Being Maria”
Foto: Allocine

Spre sfârșitul vieții, actrița chinuită a găsit alinare după ce s-a mutat înapoi la Paris după o lungă perioadă petrecută în Los Angeles. În iulie 2010, Schneider a fost decorată cu medalia de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța pentru că era ‘imaginea singulară a femeii de astăzi’.

Ea a continuat să vorbească despre experiența ei traumatizantă, argumentând că mai avea multe de spus ca actriță mai în vârstă.

Maria Schneider a murit la Paris pe 3 februarie 2011, la vârsta de 58 de ani, după o lungă luptă cu cancerul.

Maria Schneider, interpretată de o actriță pe jumătate româncă

Filmul „Being Maria”, peliculă despre ascensiunea la faimă a Mariei Schneider, după „Last Tango in Paris” a avut premiera la Cannes anul acesta. Maria Schneider este interpretată de actrița de origine româno-franceză Anamaria Vortolomei, în timp ce Matt Dillon îl interpretează pe colegul ei din Tango, Marlon Brando. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre