Violeta Andrei este extrem de frumoasă. Dacă s-ar fi născut în altă țară, le-ar fi făcut concurenţă serioasă lui Brigitte Bardot, Catherine Deneuve ori Marlyn Monroe. Puțini știu că ea intrat la Teatru în vremea când erau puține locuri la admitere. A intrat cu 10 și a terminat cu 10. Așadar, și frumoasă și deșteaptă. Mulți au apreciat aceste calități, iar alții au invidiat-o. Au pus succesul ei pe seama faptului că soțul ei era demnitar de frunte, în comunism.
Violeta Andrei, o actriță prea frumoasă
Violeta Andrei (80 de ani) a stârnit multe invidii pentru că era atât de frumoasă. A mărturisit că nu face nimic deosebit ca să își mențină formele. ”Eu nu fac nimic ca să-mi păstrez frumuseţea. Am avut norocul să mă nasc aşa. Să am părul bogat, un fund bombat, pulpiţe, braţe subţiri şi sâni frumoşi. Nu ţin regim alimentar, mănânc şi acum cartofi prăjiţi în untură cu cârnaţi. De când mă ştiu, am aceeaşi greutate, 50 de kilograme”, a recunoscut actrița. Poate de aceea, Elena Ceaușescu nu a plăcut-o și a făcut tot ce i-a fost posibil să nu o mai vadă la televizor ori pe ecrane.
Povestea că nu știe cum a atras antipatia ”Cabinetului 2”.
”Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o. Nu am vorbit niciodată cu ea. Am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata”, a declarat Violeta Andrei.
Din acea perioadă a rămas mărturie o fotografie. Tânăra actriță, înaltă, cu părul bogat, roșcat, îmbrăcată într-o rochie bleu cu imprimeu floral, și Elena Ceaușescu. Se întâmpla după ce actrița devenise soția lui Ştefan Andrei, ministrul de externe al regimului Ceaușescu. Acesta a fost socotit omul-cheie al promovării politicii externe româneşti.
Marea dragoste, Ştefan Andrei
Violeta Andrei a fost căsătorită timp de 53 de ani cu Ştefan Andrei. Actrița a povestit că s-a îndrăgostit de la prima vedere pe când ea avea 17 ani, iar el era cu zece ani mai în vârstă. S-au născut în aceeași zi, ceea ce nu poate fi o coincidență.
Ministrul de externe al regimului Ceaușescu a povestit pentru Adevărul cum s-a îndrăgostit de actrița Violeta. Cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii restrânse.
”Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni 53 de ani… Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem”, a povestit actrița într-un interviu după moartea soțului ei, în 2014.
De la nunta Violetei şi a lui Ştefan Andrei nu s-au păstrat fotografii. Toate pozele actriţei au dispărut de-acasă. Fiul lor, Călin, a tot „schimbat” fotografii ale actriţei Violeta Andrei cu fotografiile idolilor vremii. Pentru „una cu mama”, negocia cel puţin un Jean Marais şi o „Angelică, marchiza îngerilor”.
Elena Ceaușescu ”și-a băgat coada”
Actrița Violeta Andrei a împlinit 80 de ani și s-a retras la Snagov. ”Ceaușeasca m-a dat afară din cinema și Iliescu din teatru”, a explicat ea. Se referă la faptul că Elena Ceaușescu nu mai voia să o vadă la televizor sau în filme și ar fi cerut să nu mai fie distribuită. Ați văzut-o în filmele ”Saltinbancii”, ”Un august în flăcări, ”Lumini și umbre”, ”Eu, tu și Ovidiu”.
În 1982, Elena Ceauşescu ar fi interzis-o. Actrița a povestit că a pierdut 18 roluri. Până la Revoluţie, nu a mai apărut nici în filme şi nici la televizor. Elena Ceaușescu ar fi spus că era prea sexy, că ar avea ochii prea lucioși și că i se vedeau prea mult picioarele.
Violeta Andrei a fost apreciată și peste hotare. A luat Oscarul italienesc, oferit de Academia de Arte din Roma. ”Nu m-au lăsat să merg să-l iau. L-au trimis aici la Ambasadă şi mi l-a adus soţul meu acasă. Am mai luat un premiu de interpretare alături de Franco Nero şi s-a întâmplat tot aşa”, a povestit actrița.
Actrița spunea că a fost dată afară de la Teatrul Bulandra în 1990, din cauză că soțul ei a fost nomenclaturist în regimul comunist. După doi ani, la 51 de ani, a ieșit la pensie.
Pentru că a fost ministru în fostul regim comunist al lui Ceaușescu, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990. A stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni, în ciuda faptului ca Parchetul nu a putut susține acuzatiile de „genocid” și „subminarea economiei naționale”.
Citiți și un interviu excepțional, acordat regretatului jurnalist , pentru Evenimentul zilei, în 2018.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook