Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Găitan și-a presimțit moartea. ”Simt că sfârşitul îmi e aproape”. Și s-a stins acasă

Vladimir Găitan și-a presimțit moartea. ”Simt că sfârşitul îmi e aproape”. Și s-a stins acasă
Actorul Vladimir Găitan ne-a părăsit și pe noi și frumoasa sa familie. ”Simt că sfârşitul îmi e aproape”, spunea actorul anul trecut când Teatrul de Comedie din Bucureşti a împlinit 58 de ani.

Vladimir Găitan a murit acasă , în patul său, și nu la spitalul Fundeni, așa cum se aflase aseară. Fiica sa, actrița Gloria Găitan, a transmis un mesaj în care anunță și când are loc înmormântarea. Preotul Emil Cărămizaru va efectua slujba religioasă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou.

„Tata s-a stins din viata acasa, alaturi de familie, asa cum a fost si ultima sa dorinta. Multumim celor ce ne sunt si ne-au fost alaturi cu ganduri bune si avem rugamintea sa intelegeti durerea adanca ce ne copleseste in aceste clipe. Le suntem extrem de recunoscatori medicilor, asistentilor si farmacistilor care l-au ingrijit si au fost alaturi in cele mai grele clipe. Pentru cei ce doresc sa isi ia la revedere de la tata, trupul sau va fi depus la Biserica Sfantul Gheorghe Nou, km 0, incepand de joi, 12 noiembrie, orele 13.00. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 12.00, la aceeaşi biserică. La ora 14, este programată înmormântarea actorului, la cimitirul Bellu”, a declarat Gloria Găitan.

Actorul Vladimir Găitan a avut noroc de multe ori în viață. A debutat când era foarte tânăr, remarcat de marele regizor Lucian Pintilie. S-a îndrăgostit de o unguroaică frumoasă care l-a iubit toată viața. A avut parte de roluri remarcabile.

Vladimir Găitan și-a presimțit moartea. ”Simt că sfârşitul îmi e aproape”

Anul trecut, pe 5 ianuarie, Teatrul de Comedie din Bucureşti a împlinit 58 de ani, prilej cu care actorii s-au întâlnit şi au sărbătorit printr-un eveniment grandios. Pe scenă au fost aniversaţi atât actriţa Virginia Mirea, cât şi îndrăgitul Vladimir Găitan, actorul fiind vizibil schimbat din cauza bolii pe care o ducea pe picioare de peste 30 de ani. Actorul, vădit obosit şi în suferinţă, a urcat pe scenă şi a mulţumit colegilor săi pentru acest omagiu special.

„Simt că sfârşitul îmi e aproape, de aceea nu vreau să ratez aniversarea teatrului, un eveniment de o asemenea anvergură. Iubesc acest teatru şi am fost ani de zile pe scena lui. Mă bucur că aici joacă şi fiica mea. Mă bucur că am jucat ani de zile în piese importante pe scena teatrului şi că nu am fost uitat”, a povestit maestrul.

Vladimir Găitan a mai avut un moment de premoniție

Actorul povestea într-un interviu cum a cunoscut-o pe Tünde, frumoasa și credincioasa sa soție. ”La un moment dat, dau peste Tünde în tocul bucătăriei. Eu voiam să trec, când ea îmi pune, așa, o piedică. Ne-am sărutat cam un minut și jumătate, timp în care maică-sa tușea pe lângă noi. De atunci, au trecut 46 de ani, suntem tot împreună”. Doamna Tünde Găitan, care era de față, l-a corectat „42 de ani, dragă. Nu mai exagera”. Vladimir Găitan a părăsit-o după de 46 de ani de căsnicie.

Vladimir Găitan ieșise la pensie cu 1.300 de lei

Anul trecut avea 72 de ani și suferea de peste 30 de ani de o formă de cancer al sângelui. Tratamentul era unul costisitor. “În 2009, am ieşit la pensie, primesc 1.300 lei, dar, cum aproape pe toţi îi dau pe pastile, trebuie să urc în continuare pe scenă, pentru un ban în plus”, a mărturisit actorul. Desigur, de atunci, au mai fost majorări micuțe ale pensiilor, dar tot mică era pentru răsplata meritată a unui mare actor.

Era student în anul doi când a fost distribuit de marele regizor Lucian Pintilie în filmul ”Reconstituirea”

Premiul pentru întreaga carieră – Gopo 2018

Vladimir Găitan visa să devină geolog

”Nu mă gândeam că voi da la Teatru. Nici pomeneală! Visul meu era să ajung geolog! Am și dat la Geologie, dar am căzut, pentru că Geologia era o facultate controlată de Securitate, o instituție de grad zero, care viza bogățiile subsolului. Am picat pentru că aveam un dosar prost, tata fusese deținut politic. Treaba asta am aflat-o însă după ce am căzut la examen”, a povestit actorul într-un interviu mai vechi. Însă, la Teatru a intrat primul. Din anul doi de facultate, a fost remarcat de marele regizor Lucian Pintilie și de atunci viața lui Vladimir Găitan s-a schimbat.

 


Dănuț Lupu: ”A fost un moment în care plămânii mei erau la 8% din capacitate”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre