Sacoul e unul din cele patru cusute integral manual, pentru fiecare alocându-se câte 600 de ore de muncă. Aducem astfel, în prim plan, viața unuia dinte cei mai importați creatori ai lumii.
Născut la 1 august 1936 în Algeria într-o familie din înalta burghezie, el a cunsocut de tânăr succesul. Era fiul președintelui unei societăți de asigurare. Sosit la Paris la 17 ani Yves Henri Donat Dave Mathieu Saint-Laurent, pe numele său compelt, a debutat alături de Christian Dior, cel mai cunoscut creator de modă după război.
Moartea prematură a inventatorului New Look-ului l-a transformat pe Saint Laurent în director artistic al Casei Dior, în 1957. Avea doar 22 de ani atunci și a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la faliment. A avut succes, însă a fost trimis rapid în armata franceză algeriană în timpul Războiului de Independență din Algeria.
După 20 de zile, din cauza stresului la care era supus de către camarazii săi militari, care râdeau de fragilitatea designerului, acesta a ajuns să fie internat într-un spital de boli psihice, unde a a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv electro-șocuri.
Concedierea de la Dior l-a propulsat spre propriul brand de succes
În 1962, în urma altei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de la Dior, iar acest lucru a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Astfel, a decis să își construiască propriul brand, YSL, finanțat de către partenerul său, Pierre Bergé. Avea, atunci, 26 de ani.
Cuplul s-a destrămat în 1976, însă cei doi au rămas în continuare parteneri de afaceri. Pe parcursul anilor 1960 și 1970, firma a popularizat tendințele modei, cum ar fi ținutele beatnik, jachete safari pentru bărbați și femei, pantaloni strânși, pantofii înalți și cambrați pe picior. În 1966, Saint-Laurent a creat cel mai renumit frac clasic pentru femei, Le Smoking. De asemenea, el a făcut publică ideea purtării siluetelor din anii 1920, ’30 și ’40.
Muzele lui Saint-Laurent
Trebuie să amintim și că una din cele mai longevive muze ale designerului, pe care acesta și-a adus-o aproape în anii 60, când a numit-o „geamănul” lui, încă apare în defileele de modă. Betty Catroux, acum în vârstă de 75 de ani, a defilat pentru casa de modă preferată ultima dată în 2018, la venerabila vârstă de 73 de ani.
Dar cea care l-a inspirat timp de 30 de ani pe celebrul artist a fost Loulou de la Falaise, care a devenit mâna-dreaptă a lui Saint Laurent și l-a ajutat ca desenele lui să fie din ce în ce mai stilate. Cei doi au început să muncească împreună în 1972. „A fost foarte vag atunci când mi-a spus despre ce era job-ul meu.
Nu a precizat ce urma să fac. Yves avea un incredibil simț al culorilor, însă avea nevoie de mine ca să-l scot din sistem”, își amintește de la Falaise în cartea sa. Ea testa produsele, încerca ideile. ”Era șarmantă, poetică, excesivă, extravagantă și elegantă – toate într-una. Făceam lucrurile să explodeze. Lucrurile erau pur și simplu incredibile”, mărturisea Yves Saint Laurent.
Stilul ei este legendar. Eșarfele și turbanele au devenit „semnătura” ei, din ziua nunții cu Thadée Klossowski , în 1977, când, la recomandarea celebrului designer, a purtat un turban alb cu o rochie roșu-coral.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook