Simona Ionescu / Redactor Șef

Yves Saint-Laurent a trebuit să fie concediat ca să se lanseze

Yves Saint-Laurent a trebuit să fie concediat ca să se lanseze
Acum câteva luni, la Galeria Naţională Victoria din Melbourne, Australia, s-a vândut un sacou cu  suma de 382.000 de euro. Haina, care e departe de a fi una obișnuită, era creația lui  Yves Saint-Laurent, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de modă ai lumii. El s-a inspirat dintr-o pictură a lui Vincent van Gogh care prezintă floarea soarelui. 

Yves Saint-Laurent era îndrăgostit de iile românești

Dar Yves Saint Laurent rămâne primul designer internațional care a dedicat iei românești o colecție întreagă. El s-a inspirat mai întâi în 1981 din capodopera lui Henri Matisse, ”La blouse roumaine”, prezentând o singură creație, asupra căreia a revenit 18 ani mai târziu.

Astfel, în 21 iulie 1999, la Paris, Saint-Laurent a prezentat o întreagă colecție denumită ”La blouse roumaine” (colecția haute-couture toamnă – iarnă) în care elemente din portul tradițional românesc au fost interpretate.

”A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie ”românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult”, spunea, la momentul respectiv Didier Grumbach, fost decan al Institutului Francez de Modă.

Merci, monsieur Saint-Laurent!

Este însă ceva pentru care toți ar trebui să îi fim recunoscători. Yves Saint-Laurent a lansat ideea de pret-a-porter și, mai mult decât atât, a militat intens pentru democratizarea modei, cu Rive Gauche și buticul cu același nume.

Pret-a-porter înseamnă moda „de-a gata”. Adică ceea ce găsim azi când mergem la cumpărături în mall:  Zara, H&M, Mango etc. Până atunci, pentru a fi „la modă”, oamenii apelau la croitori și designeri. Hainele accesibile celor mai mulți oameni, care se vindeau în magazine, nu puneau deloc accentul pe un design în ton cu tendințele modei.

În anul 1983, Yves Saint-Laurent  a devenit primul designer de modă onorat pentru realizările de o viață de către Muzeul de Artă Metropolitan. Mai mult, în 2001, a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către președintele francez Jacques Chirac. Designerul a murit în 2008. Bandul care îi poartă numele continuă, după ce a renunțat la prenumele Yves și vinde acum și accesorii – genți, încălțăminte, ochelari, bijuterii, dar și produse de make-up și parfumerie.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre