Robert Redford, actorul care a refuzat să fie doar un chip frumos. A avut roluri memorabile

Robert Redford, actorul care a refuzat să fie doar un chip frumos. A avut roluri memorabile
Robert Redford s-a dovedit a fi unul dintre marile talente ale filmului american, deși începuse prost. ”Am fost un eșec în tot ce am încercat”, spunea actorul ajuns acum la 85 de ani. Când a ajuns la Hollywood a refuzat să fie doar un chip frumos. A acceptat doar roluri cu greutate.

Actorul Robert Redford este o legendă de la Hollywood. Este și producător, regizor și apărător al mediului. Ați ratat filme legendare dacă nu ați văzut ”Desculț în parc”, ”Toți oamenii președintelui”, ”Propunere indecentă” sau ”Departe de Africa”. Are două premii Oscar, iar în 2016 a primit medalia prezidențială a libertății de la președintele Barack Obama.

Robert Redford, actorul care a refuzat să fie doar un chip frumos

Robert Redford este considerat unul dintre marile talente ale filmului american. Și unul dintre cei mai arătoși. Actorul a intrat cu succes în producție și regie, câștigând un Oscar pentru Oameni obișnuiți și primind premii pentru regie.

Charles Robert Redford Jr a excelat la sport în timpul tinereții sale, alergând pe pistă și jucând tenis și fotbal.

„De fapt, am fost un eșec în tot ce am încercat. Am lucrat la un supermarket și am fost concediat. Apoi tatăl meu mi-a luat o slujbă la Standard Oil, concediat din nou”, a explicat el pentru revista Success în 1980.

Redford a spus a avut câteva confruntări cu legea pentru că a furat capace și s-a strecurat pe proprietatea altor oameni pentru a le folosi piscinele. În 1955, Robert Redford avea 18 ani când mama lui a murit. Tânărul a fost profund îndurerat și a mărturisit mai târziu că s-a simțit pierdut din punct de vedere emoțional.

Robert Redford a câștigat o bursă de baseball la Universitatea din Colorado, dar nu s-a remarcat nici acolo. „Am venit beat în campus și am explodat înainte de a putea începe vreodată”, a spus el revistei People într-un interviu din 1998. Unele rapoarte spun că a renunțat la studii, în timp ce altele spun că Redford a fost expulzat din universitate.

Robert Redford este considerat unul dintre marile talente ale filmului american. Și unul dintre cei mai arătoși.

S-a mutat în Europa ca să picteze

Robert Redford a decis să se mute în Europa și să devină artist. Timpul petrecut în străinătate a fost o experiență neașteptată pentru tânăr. A trăit viața unui boem și a învățat despre artă, cultură și afaceri internaționale. Interacțiunile lui cu studenții din Paris s-au dovedit a fi foarte importante. „Când m-am întors în America, un an și jumătate mai târziu, eram mult mai concentrat pe țara mea din punct de vedere cultural și politic”.

După ce s-a întors în Statele Unite, Redford a întâlnit-o pe Lola Van Wagenan la Los Angeles. Cuplul s-a căsătorit în 1958 și a locuit în New York. Atunci s-a născut primul lor copil.

Robert Redford a decis să reia studiile, mai întâi la Institutul Pratt și apoi la Academia Americană de Arte Dramatice, trecând de la design la actorie. Apoi, a primit o lovitură teribilă. Fiul cuplului, în vârstă de cinci luni, Scott, a murit din cauza sindromului morții subite a sugarului. Redford a fost devastat și s-a concentrat pe muncă și studii.

A debutat fără succes la 23 de ani

A apărut pentru prima dată pe Broadway în 1959. A obținut câteva roluri, dar succesul a venit abia mai târziu, cu rolul din ”Desculț în parc”, alături de Jane Fonda (1967). A urmat un nou film gelendar, Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Filmul s-a bucurat de un succes uriaș, de critică și de succes comercial.

A refuzat să fie tratat ca un „băiat drăguț” și a acceptat doar roluri importante. Pe măsură ce cariera lui a prosperat, actorul și-a căutat refugiu departe de Hollywood. Cumpărase teren în Utah în anii 1960 și a continuat să-și adauge proprietățile de acolo de-a lungul anilor. Dragostea lui pentru pământ l-a încurajat să devină activ în cauze de mediu. În anii 1970, Redford a primit chiar amenințări cu moartea pentru eforturile sale de a opri anumite evoluții din Utah.

Șirul filmelor importante în care a jucat este foarte lungă. Una dintre peliculele importante este Marele Gatsby. Redford a revenit la politică și a obținut un alt succes cu All the President’s Men din 1976. El și Dustin Hoffman i-au jucat pe reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein într-o dramă apreciată despre scandalul Watergate.

Și lista premiilor câștigate este lungă. A luat două Oscaruri și o mulțime alte distincții. În 2016, Redford a primit medalia prezidențială a libertății de către președintele Barack Obama.

Viața personală

În prezent, Robert Redford este căsătorit cu Sibylle Szaggars, o pictoriță germană. Cuplul s-a căsătorit în 2009 la Hamburg, după ce au fost împreună de la mijlocul anilor 1990. Prima căsătorie cu soția Lola s-a încheiat în 1985 și au avut patru copii împreună – fiicele Shauna și Amy și fiii Scott și Jamie.

Pe 6 august 2018, Redford a anunțat că rolul său principal din viitoarea comedie criminală The Old Man & the Gun îi va aduce la capăt cariera lui.

„Nu spune niciodată niciodată, dar am ajuns destul de bine la concluzia că asta ar fi pentru mine în ceea ce privește actoria. Voi trece la pensionare după asta, pentru că o fac de la 21 de ani”, a spus Redford pentru Entertainment. „M-am gândit. Ei, bine, este suficient”.Sursa: biography.com