Simona Ionescu / Redactor Șef

Robinson Crusoe a existat în realitate. Iată povestea sa fascinantă

Robinson Crusoe a existat în realitate. Iată povestea sa fascinantă
Cu toții știm povestea lui Robinson Crusoe, care a naufragiat pe o insulă și a trăit acolo ani întregi. Însă ceea puțini știu este că acesta a existat în realitate și l-a inspirat pe Daniel Defoe să scrie celebrul roman.

Cu trei secole în urmă, un impetuos marinar scoțian cunoscut sub numele de Alexander Selkirk – deși acesta nu era numele său real – stăruia în largul coastei Chile într-o navă britanică de lupte lupte mâncată de viermi, numită Ports Cinque, când a început să se certe cu căpitanul că vasul, afectat de boli, era o capcană de moarte.

Selkirk, un navigator priceput, și echipajul bolnav al navei erau corsari – de fapt, pirați legalizați pentru coroana britanică – ce petrecuseră un an pe mare în largul Americii de Sud jefuind navele spaniole și satele de pe coastă. Selkirk făcuse deja o călătorie similară. Știa toate riscurile. Dar, până în octombrie 1704, în timp ce Ports Cinque ancora în arhipelagul pustiu la 418 mile vest de Valparaiso, Chile, luase o decizie care avea să îi schimbe viața. 

Robinson Crusoe a existat în realitate. A cerut să fie lăsat pe o insulă 

Selkirk i-a cerut căpitanul său în vârstă de 21 de ani, locotenentul Thomas Stradling, pe care îl considera arogant, să-l lase pe cea mai mare insulă. Acesta i-a respectat  dorința. În orice caz, Selkirk a fost lăsat la țărm, dar când și-a dat seama că niciunul dintre membrii echipajului nu i se alătura în revoltă, a pășit frenetic înapoi în ocean și i-a cerut iertare lui Stradling, un tiran care se bucura să spună nu. 

Astfel, scoțianul a fost abandonat pe insulă având cu el doar câteva obiecte: pistol, praf de pușcă, o oală pentru mâncare, 2 kilograme de tutun, un cuțit, niște brânză și gem, rom și Biblia sa. Selkirk a locuit patru ani și patru luni pe insula pustie. S-a hrănit în tot acest timp cu pește, capre sălbatice și fructe. 

A fost salvat de o navă care trecea pe lângă insulă 

Din fericire, pentru binele lui Selkirk și pentru literatura mondială, el și-a acceptat soarta, a supraviețuit și, la întoarcerea în Anglia, a inspirat una dintre marile povești ale lumii despre încredere în sine și curaj, Robinson Crusoe, de Daniel Defoe. Membrii echipajului de pe nava britanică Duke au fost cei care l-au salvat, în 1709. Viața în singurătate îl transformase pe scoțian, care aproape nu mai știa să vorbească, fiind descris de către căpitan drept „un sălbatic”. 

Întors la Londra, Selkirk a devenit o celebritate, iar povestea sa a ajuns până la Defoe, care s-a inspirat pentru celebrul roman Robinson Crusoe. Cât despre colegii lui de vas care îl lăsaseră pe insula pustie, scoțianul a aflat că vasul se scufundase în largul coastei Peru. Karma sau nu, toți de pe vas au murit, în timp ce Selkirk a ajuns să inspire una dintre marile povești ale literaturii mondiale. 

Foto: Facebook

Povestea lui Petrache Lupu, ciobanul care a vorbit cu Dumnezeu. Minunile de la Maglavit

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre