România este în doliu. Una dintre cele mai mari personalități ale lumii muzicale a plecat dintre noi

România este în doliu. Una dintre cele mai mari personalități ale lumii muzicale a plecat dintre noi
Unul dintre cei mai buni dirjiori pe care i-a avut vreodată România a trecut la cele veșnice. Colegii și prietenii sunt în lacrimi.

A fost fondatorul celui mai apreciat grup din țara noastră. S-a stins din viață lăsând în urmă multă durere.

România este în doliu. Una dintre cele mai mari personalități ale lumii muzicale a plecat dintre noi

A murit celebrul dirijor al Corului de Cameră Preludiu, Voicu Enăchescu. Artistul a văzut lumina zilei la 24 mai 1943, în Brănești,  județul Dâmbovița și a absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Capitală, unde a avut profesori celebri, precum Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

Pasiunea pentru dirijorat a preluat-o de la Ion Vanica, fostul dirijor al Corului de Copii Radio. El a fondat grupul Preludiu, unul dintre cele mai apreciate formații din România, în anul 1972. Din 1998, el a devenit președinte al Asociației Naționale Corale din România.

A avut peste 1500 de concerte

În 40 de ani, corul Preludiu, sub bagheta lui Voicu Enăchescu a avut peste 1500 de concerte în întreaga lume, din Europa, Asia și Ameerica dar și peste 300 de înregistrări radio și TV, un disc Electrecord și trei CD-uri.

Premiile câștigate de maestru

Extrem de apreciat pentru talentul său, Voicu Enăchescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii, premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China în anul 2002 și 2012, dar și premiul I la Festivalul de Muzică Ortodoxă din Bialystok, Polonia, precum și multe alte premii pentru cel mai bun dirijor. Voicu Enăchescu a fost căsătorit cu celebra soprană Eleonora Enăchescu, care a trecut la cele veșnice în septembrie 2015.

Cei care vor să-și ia adio de la artist o pot face la Ateneul Român

Trupul neînsuflețit lui Voicu Enăchescu va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român. Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o putea face între orele 13,30 – 17.00. Dirijorul va fi condus pe ultimul drum luni, 21 noiembrie, ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera.