România se topește. Iată cât mai ține canicula

România se topește. Iată cât mai ține canicula
Valul de caniculă ce a topit Europa a ajuns în România, unde va rămâne, conform meteorologilor, în următoarele zile.

Canicula mai ține minim o săptămână, timp în care în majoritatea zonelor din România va fi imposibil de cald. Temperaturile trec bine de 30 de grade și se apropie de 40. Vestea bună e  pentru cei care aleg să petreacă zilele acestea vacanța pe litoral. Acolo va fi cel mai răcoare, temperatura diurnă fiind prognozată să rămână sub 30 d4e grade Celsius.

Conform ANM, ne aşteaptă o nouă săptămână cu temperaturi caniculare. Până cel puțin joi, cea mai mare parte a țării se află sub atenționări cod galben și portocaliu de căldură. Din cauza căldurii excesive, deja de duminică s-au înregistrat și probleme pe calea ferată. În unele regiuni au fost și furtuni, iar vântul a smuls copaci și acoperișuri.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista la începutul săptămânii în jumătatea de sud-vest a țării, apoi se va extinde în cea mai mare parte a teritoriului. În general, temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius. Marți,  canicula se va intensifica în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia şi vestul Transilvaniei și al Maramureșului. După-amiază se vor înregistra și 40 de grade, iar noaptea temperaturile nu vor coborî sub 20-22 de grade Celsius, transmite Rador.

Sfaturi pentru a face față caniculei

Medicii recomandă oamenilor să evite pe cât posibil deplasările pe durata caniculei. Dacă acestea sunt obligatorii, pielea trebuie protejată cu loțiune solară cu factor de protecție mare (SPF 50), capul trebuie acoperit, sau, opțional, se pot folosi umbrele pentru a proteja mai bine de soare. Hainele e ideal să fie din fibre naturale – in, bumbac, mătase – pentru a asigura o bună ventilare a corpului și pentru a preveni transpirația.

Hidratarea este foarte importantă în timpul caniculei: adulții vor consuma minim 2 litri de apă pe zi, și vor evita băuturile carbogazoase, cele răcoritoare pline de zahăr, dar și cele cu alcool.