Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii au scăpat de o amendă pe care milițienii lui Ceaușescu o dădeau foarte des. Polițiștii nu o mai pot face, că s-a dat lege

Românii au scăpat de o amendă pe care milițienii lui Ceaușescu o dădeau foarte des. Polițiștii nu o mai pot face, că s-a dat lege
O lege care este valabilă de la începutul anului 2020 se aplică și e foarte important ca toți românii să cunoască prevederile ei. Concret, nimeni nu poate fi amendat dacă nu are cartea de identitate asupra sa.

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, cea mai frecventă situație în care erai amendat, după vârsta de 14 ani, era atunci când milițianul își cerea buletinul și nu-l aveai la tine. Dacă îl aveai la tine, dar pe filele lui nu era trecută cu ștampilă Grupa sanguină, erai amendat. Azi această mențiune legată de grupa de sânge a posesorului de act de identitate nu mai există. Dar nici amendă pentru că ai uitat cartea de identitate în altă haină sau geantă.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, românii nu mai pot fi amendați dacă, atunci când li se cere să se legitimeze, nu au actul de identitate la ei, a sesizat bugetul.ro. Chiar dacă legea s-a schimbat deja de trei ani, încă există polițiști locali care nu cunosc acest lucru și aplică amenzi celor pe care nu pot să îi legitimeze.  Pe cale de consecință, românii care au primit amenzi pentru că nu s-au putut legitima prezentând actul de identitate, pot contesta sancțiunea, și vor avea câștig de cauză.

Amintim cum s-a ajuns aici. În luna octombrie 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 192/2019 pentru modificarea celebrei Legi nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 7 februarie 2014. Legea 192/2019 a intrat în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie 2020, mai exact, la împlinirea a 90 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Legea nr. 192/2019 a modificat articolul potrivit căruia persoanele care nu se pot legitima cu actul de identitate sunt amendate. Ceea ce se pedepsește însă în continuare este refuzul persoanei în cauză de a furniza date pentru stabilirea identității sale.

Noua lege nu mai pedepsește lipsa actului de identitate

„Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, notează Legea nr. 192/2019.

Concret, o persoană oprită de poliție și care nu are asupra sa cartea de identitate, dar care oferă oamenilor legii informații privind identitatea sa – nume complet, serie, număr al actului de identitate, cod numeric personal –  nu poate primi amendă. Amenzile pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost stabilite la o valoare cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Sursa foto: Poliția Română

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre