Simona Ionescu / Redactor Șef

Rusalii 2021. Ce este interzis să faceți în această zi

Rusalii 2021. Ce este interzis să faceți în această zi
În acest an, sărbătoarea Rusaliilor se cinstește pe data de 20 iunie 2021. Ce spune tradiția că nu aveți voie să faceți în această zi sfântă.

La 10 zile de la Înălțarea Domnului și 50 de zile de la Învierea Mântuitorului, creștinii sărbătoresc Rusaliile. Acestea sunt lucrurile care nu trebuie făcute în această zi.

Rusalii 2021. Ce este interzis să faceți în această zi

Potrivit tradiției din bătrâni, se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor și muncește în această zi, va avea de-a face cu ielele. Acestea sunt spirite malefice care îi vor pedepsi pe cei care nu le respectă și vor provoca boala care se numește popular “luat din Rusalii”.

Acesta este motivul pentru care niciodată cei de la sate nu vor merge la câmp în acest moment. De asemenea, nu e voie să mergeți nici în vii sau în locuri pustii, păduri sau să vă apropiați prea mult de fântâni, pentru că spiritele rele nu vă vor ocoli. În plus, bătrânii spun că timp de nouă săptămâni după Rusalii nici o plantă de leac nu va mai fi culeasă. Nu în ultimul rând, de Rusalii nimeni nu are voie să se certe, pentru că ielele își vor spune cuvântul.

Udatul nevestelor

În Ardeal, imediat după Rusalii, se practică din cele mai vechi timpuri un obicei numit “udatul nevestelor”. Tradiția spune că doamnele trebuie să fie udate, pentru ca tot anul să fie sănătoase, frumoase și fericite. Mai există un obicei, dansul Călușarilor, care se întâlnește mai mult în Oltenia.

Și acesta este un joc care tămăduiește, aduce sănătate și mult noroc pentru cei care participă. Băieții se strâng în grupuri de șapte-opt persoane și încep dansul a doua zi de Rusalii. Aceștia vor merge din casă în casă, colindă familiile și alungă duhurile rele. Din bătrâni se obișnuiește ca oaspeții să fie întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, apă, sare, usturoi și chiar bani.

Sursă foto: protv

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre