Simona Ionescu / Redactor Șef

Fotoliile-pernă au o istorie lungă. Și în Egiptul Antic faraonii stăteau pe pufi

Fotoliile-pernă au o istorie lungă. Și în Egiptul Antic faraonii stăteau pe pufi
Pufii sunt unele din cele mai confortabile fotolii. Le găsim la festivaluri, pe terase, la plajă, dar și în multe case. Sunt acele fotolii- pernă, umplute cu bucăți mici de burete sau polistiren – pentru cei care nu au avut curiozitatea să taie unul și să se convingă. Dar aceste piese de mobilier relaxante nu sunt nici pe departe ceva modern. Ba din contra, au o vechime de mii de ani.

Fotoliile puf au cunoscut o perioadă de glorie, apoi au dispărut din trenduri, doar ca să se întoarcă în forță în casele tot mai multor oameni, după ce și în Egiptul Antic faraonii stăteau pe pufi. Fie că este vorba despre familii cu mai mulți copii, cupluri sau tineri care locuiesc singuri, acești pufi confortabili și relaxanți își găsesc locul în orice locuință.

Având un design atât de jucăuș și de modern, este imposibil să fie pe piață de foarte mult timp. Așa am fi dispuși să ne gândim. Dar nu este deloc așa. Iată istoria fotoliilor puf, așa cum a fost ea descrisă de-a lungul timpului.

În Egiptul Antic faraonii stăteau pe pufi

Știm că pare ireal, însă primele fotolii tip puf ar fi putut fi inventate de egipteni, în jurul anului 2000 î. Hr. Acestea erau realizate din piele. Și erau umplute cu fasole sau pietricele. Comercianții vindeau cu mare succes în acele vremuri, pufii aceștia. Erau așa confortabile fotoliile încât și faraonii le foloseau ca să se relaxeze.

Oamenii din Egiptul Antic foloseau acești pufi în context recreațional, când jucau diverse jocuri sau, pur și simplu, când se relaxau alături de familie.

Cum erau folosiți pufii în China Antică

În China Antică se foloseau de asemenea fotolii tip puf. Dar aici aveau cu totul alt rol decât cel de relaxare.  Studenții care învățau tai chi, o artă marțială străveche, foloseau pufi mici, umpluți cu nisip, pietre sau fasole. Se urcau pe ei pentru a-ți cultiva echilibrul, concentrarea și atenția. Acestea fiind elemente extrem de importante în tai chi.

Când a fost inventat primul puf modern

Zanotta Design, un grup format din Cesare Paolini, Franco Teodoro și Piero Gatti, a creat ceea ce, la momentul respectiv, purta numele de „sacco”, în 1969, în Italia. Acesta a fost conceput după ce artiștilor li s-a cerut să creeze un model de scaun confortabil. În plus, scaunul trebuia să fie și plăcut din punct de vedere estetic și, nu în ultimul rând, inedit.

Rezultatul a fost fotoliul puf. Acesta a prins imediat la public. A ajuns foarte rapid în magazine. Și a avut un impact major  asupra curentului modernist italian. Inițial, pufii erau confecționați din piele, iar forma originală era cea a unei pere. În lume li s-au spus „bean bags”.

Fotoliul puf, preferatul hippioților

Deși a fost fabricat în Italia, pentru italieni, publicul principal care a început să adopte trendul pufilor a fost format, în special, din hipioții din Statele Unite. În anii 70 pufii au trecut deja oceanul, cu mare succes. Căutând un stil de viață bazat pe relaxare și voie bună, hippioții au adoptat imediat fotoliul comod, fără formă, cu un design unic.

Ulterior, formei de pară i s-a alăturat și forma rotundă, iar husa din piele a fost înlocuită de huse din nylon, poliester și alte materiale sintetice, mult mai accesibile din punct de vedere financiar. Între anii 1980 și 1990, fotoliile puf nu au mai fost atât de căutate. Dar perioada a fost propice pentru a optimiza fotoliile, astfel încât învelișul să nu poată fi deschis ușor sau rupt.

În prezent, aceste fotolii simpatice și versatile își găsesc locul în cele mai diverse contexte sociale. Le poți găsi în camerele celor mici, în zonele de relaxare de la birou, la festivaluri, la cinematografele în aer liber și nu numai.

Sursa foto: Instagram

Cornelia Catanga, probleme și după moarte

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre