Simona Ionescu / Redactor Șef

Rușii au sperat că nimeni nu va afla ce s-a întâmplat cu Laika, primul câine trimis în spațiu. Rapoartele desecretizate sunt înfiorătoare

Rușii au sperat că nimeni nu va afla ce s-a întâmplat cu Laika, primul câine trimis în spațiu. Rapoartele desecretizate sunt înfiorătoare
Aproape că orice copil a auzit de câinele Laika, trimis în spațiul cosmic de către ruși. A fost prima ființă vie ce a ajuns pe orbita terestră. Povestea din spatele măreței realizări e înfiorătoare.

Pe 3 noiembrie 1957, sovieticii au trimis prima fiinţă vie pe orbita terestră. A fost vorba de un  câine maidanez. Laika fusese luată de pe străzile Moscovei cu doar o săptămână înainte. Ea și alţi 35 de câini au fost culeși de pe străzi pentru a lua parte la diferite zboruri în spaţiu, înainte de prima misiune cu echipaj uman, care l-a avut ca protagonist pe Yuri Gagarin.

Rușii au sperat că nimeni nu va afla ce s-a întamplat cu Laika, mai ales că în acel moment, deși URSS era în fruntea explorării spaţiale, în strânsă competiţie cu Statele Unite, tehnologia nu era suficient de avansată pentru ca rachetele să se poată întoarce în siguranţă la sol. Din start era hotărât că Laika va muri în timpul zborului.

Membrii proiectului își amintesc că era un câine foarte  prietenos. Unul dintre ei a dus-o acasă şi a lăsat-o să se joace cu copiii lui. Chiar dacă ONG-urile de protecție a animalelor nu erau așa active și dezvoltate ca acum, cazul cățelușei a atras imediat atenţia presei străine şi revoltă din partea cititorilor. Din cauza criticilor puternice, un oficial al ambasadei sovietice din Londra, a făcut precizări: „Ruşii iubesc câinii. Facem asta nu din cruzime, ci pentru binele omenirii”, arată Ziare.com.

Laika a murit în condiții cumplite: s-a copt de vie

Rapoartele oficiale demonstrează că moartea căţeluşei a fost cruntă. Inițial, s-a spus că Laika ar fi murit după o săptămână petrecută pe orbită, din cauza lipsei de oxigen. În realitate, așa cum a arătat în urmă cu 20 de ani un oficial de la Institutul pentru Probleme Biologice din Moscova, Laika a murit după doar câteva ore de la lansarea rachetei. Practic animalul s-a „copt” , de viu, ca într-un cuptor. A murit din cauza căldurii și fricii.

Racheta Sputnik 2, la bordul căreia se afla Laika, a zburat timp de 5 luni pe orbita tereastră, apoi a reintrat în atmosferă şi a fost distrusă, aşa cum fusese planificat, experimentul fiind considerat un mare succes pentru programul spaţial sovietic. Scopul lui: să arate că o fiinţă vie va supravieţui lansării pe orbită şi imponderabilităţii, în preambulul unui zbor cu echipaj uman.

Ce alte animale au fost trimise în spațiu de americani. Doar unele au supraviețuit

Cățelușei Laika i-au urmat și alte animale trimise în spațiu în numele științei.  Doar unele au avut șansa să revină în viață pe Pământ. De fapt, înaintea cățelușei, în 1947, americanii au trimis în spațiu câteva musculițe de fructe la bordul unei rachete. Și rozătoarele au zburat în spațiu, în anii 1950, fiind trimise de către americani, arată Descoperă.ro.

Maimuța Baker a fost primul animal care a trăit după un zbor cu racheta. A fost îmbarcată în 1959 la bordul unei rachete balistice  și a atins altitudinea de 579 de kilometri și o distanță de 2.735 kilometri, rezistând la o viteză de 16.000 de kilometri pe ora. Baker a murit în 1984 de insuficientă renală, iar la înmormântarea ei au participat aproximativ 300 de persoane.

În 1961 cimpanzeul Ham a zburat în spațiu. Așa cum Laika a fost trimisă înaintea lui Gagarin, acesta anticipa lansarea cu succes în spațiu a primului astronaut american, Alan B. Shepard. Ham a fost trimis în spațiu într-o rachetă Mercury Redstone, revenind în siguranță pe Pământ.

La întoarcere  a fost recompensat cu un măr și jumătate de portocală, după o misiune ce a durat 16 minute și 39 secunde, atingând o altitudine de 252.000 de metri. În continuare, Ham a trăit la Grădina Zoologică din Washington, până în 1980.

Cimpanzeul Enos a devenit prima maimuță care a zburat pe orbita Pământului și care s-a întors viu acasă. Misiunea a avut loc pe 29 noiembrie 1961, el a petrecut în spațiu 3 ore și 22 de minute și a înconjurat de două ori Pământul. După el, a zburat pe orbită John Glenn. Enos a murit 11 luni mai târziu de dizenterie.

Rușii au trimis în spațiu țestoase și porci de Guineea

Rușii au continuat experimentele de trimitere a unor animale în spațiu. Acestea au fost coordonate de academicianul Serghei Korolev, creatorul navelor spațiale sovietice. Unele rapoarte indică faptul că rușii au trimis în spațiu 13 câini în perioada 1957-1961.

Primele animale care au supraviețuit unui zbor orbital au fost câinii Belka și Strelka, în anul 1960, la bordul navetei Sputnik 5. Se știe că Strelka a dat naștere, mai târziu, mai multor pui, unul dintre aceștia fiind făcut cadou fiicei lui John F. Kennedy, Caroline Kennedy, de către premierul rus, Nikita Khruschev (Hrușciov), în 1961.

În anii 1960, rușii au continuat experimentele și au lansat în spațiu porcușori de Guineea și broaște țestoase. În perioada anilor ’90, zborurile în spațiu au inclus iepuri, broaște, șerpi, insecte, gândaci, păienjeni, pești sau albine, iar  anul trecut, NASA a trimis în spațiu calamari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre