S-a tranșat procesul în care Ed Shernan a fost acuzat de plagiat. Instanța a decis

S-a tranșat procesul în care Ed Shernan a fost acuzat de plagiat. Instanța a decis
Starul pop Ed Sheeran a fost acuzat că a plagiat la greu atunci când a compus piesa de mare succes „Shape of You”. Acesta e unul dintre cele mai ascultate cântece din lume.

Miercuri, Înalta Curte de Justiţie din Londra a tranșat acuzațiile. Rezultatul a nemulțumit pe unii. Concluzia instanței a fost că artistul în vârstă de 31 de ani, nu a copiat „nici deliberat, nici involuntar” o parte din linia melodică a cântecului „Oh Why”, compus de Sami Chokri şi Ross O’Donoghue, atunci când a înregistrat piesa „Shape of You”, a subliniat judecătorul Antony Zacaroli.

„Shape of You” este titlul cel mai bine vândut din lume în anul 2017, potrivit Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice (IFPI). Melodia era inclusă pe albumul „Divide”. În prezent, piesa are peste 3 miliarde de ascultări pe Spotify şi aproape 6 miliarde de vizualizări pe YouTube. El a fost acuzat de  compozitorii Sami Chokri şi Ross O’Donoghue că le-ar fi plagiat piesa.

Ed Sheeran s-a prezentat la Înalta Curte de Justiţie din Londra în prima zi a procesului, pe 4 martie. La acea înfățișare, ambele piese au fost difuzate în faţa judecătorului.
Avocatul reclamanţilor a susținut că „similaritatea dintre anumite pasaje muzicale este frapantă”, spunând că ele sunt „aproape identice”.

Ce acuzații grave i s-au adus lui Ed Sheeran

„Ed Sheeran este fără îndoială foarte talentat, este un geniu. Dar el este totodată o coţofană. El împrumută idei şi le aruncă apoi în cântecele sale. Uneori recunoaşte acest lucru, alteori nu. Totul depinde de persoana cu care vorbeşte şi dacă el crede că poate să facă astfel de lucruri fără să fie pedepsit”, a punctat acelaşi avocat.

Avocatul a  mai arătat că clienții săi, Sami Chokri şi Ross O’Donoghue sunt „autori-compozitori foarte talentaţi, care merită acelaşi respect ca oricare alt artist şi recunoaşterea care li se datorează”.

În timpul procesului, Ed Sheeran şi ceilalţi doi coautori ai cântecului „Shape of You”,  Steven McCutcheon şi John McDaid, au respins însă categoric acuzaţiile. Contrele în jurul melodiei sunt mai vechi, ele datând de la scurt timp după lansarea piesei de mare succes. De altfel, Sheeran a contactat încă din mai 2018 Înalta Curte de Justiţie şi a cerut instanţei să stipuleze că nu au comis nicio infracţiune în domeniul drepturilor de autor.

Ed Sheeran a mai fost dat în judecată pentru plagiat

În iulie același an, compozitorii Chokri şi O’Donoghue au demarat la rândul lor o procedură judiciară împotriva autorilor piesei „Shape of You”. Miza ar fi, de fapt, plăţile vizând drepturile de autor asociate acestui cântec, estimate la 20 de milioane de lire sterline de cotidianul The Telegraph. Pe baza controverselor, acestea au fost suspendate de Asociaţia pentru gestionarea colectivă a drepturilor de autor din Marea Britanie (PRS).

Amintim că nu este pentru prima dată când Ed Sheeran a fost dat în judecată pentru plagiat. În Statele Unite, moştenitorii cântăreţului Marvin Gaye l-au acuzat pe starul britanic că s-a inspirat prea mult din celebra piesă „Let’s Get It On” atunci când a compus cântecul „Thinking Out Loud”.

Sursa foto: Instagram