Simona Ionescu / Redactor Șef

5 mituri despre ciocolată, cel mai delicios aliment

5 mituri despre ciocolată, cel mai delicios aliment
Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, dată la care a ajuns în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. 5 mituri despre ciocolată, cel mai delicios aliment.

Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atât de bine cunoscută. Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, cum ar fi aztecii şi mayaşii, scrie agerpres.ro.

Povestea ciocolatei

Cuvântul modern ”ciocolată” ar proveni de la două cuvinte ale unei limbi vorbite de azteci numită Nahuatl: ”xocolatl”, care în traducere directă înseamnă ”apă fierbinte” şi ”cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.

Potrivit unei legende, când exploratorul spaniol Hernando Cortes a ajuns în Mexic în căutare de aur şi argint, conducătorul aztec Montezuma a crezut că este o divinitate reîncarnată şi l-a întâmpinat cu un banchet somptuos unde s-a servit băutură de ciocolată.

Treptat, ciocolata s-a răspândit şi în restul lumii vestice. Pe atunci consumată exclusiv sub formă de băutură, a ajuns în Franţa, apoi în Anglia, la curţile regale şi în cluburi elitiste dedicate consumului de ciocolată. Ciocolata caldă era apreciată de clasa superioară pentru gustul şi beneficiile pentru sănătate. Cu timpul, cacaoa şi-a câştigat reputaţia de afrodisiac.

Ciocolata solidă a apărut pe piaţă în jurul anului 1850, când britanicul Joseph Fry a descoperit că adăugarea de unt de cacao peste praful de cacao formează o masă solidă. Câteva decenii mai târziu, la începutul secolului XX, belgianul Jean Neuhaus II a creat ”pralina” – ciocolata cu un conţinut de arome diferite. Din acest moment, industria ciocolatei a explodat şi s-a răspândit în întreaga lume, potrivit istoriei prezentate de World Cocoa Foundation.

5 mituri despre ciocolată, cea mai delicioasă tentaţie

Toată lumea vorbeşte despre ciocolată că îngraşă și provoacă acne. Acestea sunt doar mituri. Bine, unele au o doză mică de adevăr, însă specialiştii spun că ciocolata nu face rău atâta timp cât este consumată cu moderaţie.

Ciocolata îngraşă

Un baton de ciocolată conține, în medie, 200-220 de calorii ceea ce nu înseamnă foarte mult dacă înlocuiește alte alimente bogate în calorii. Dacă o mănânci ocazional și în cantități moderate atunci nu ai de ce să iți faci griji că vei creşte în greutate.

Ciocolata are multă cofeină

De fapt, ciocolata cu lapte conține o cantitate relativ mica de cofeină. Ciocolata neagră are un conținut mai ridicat de cofeină între 25 și 40 mg per porție. O ceașcă obișnuită de cafea decofeinizată conține în jur de 65-120 mg de cofeină. Însă atât ciocolata cu lapte, cât și cea neagră conțin teobromină, o substanță asemănătoare cofeinei, însă nu are aceleaşi efecte stimulante.

Ciocolata cauzează acnee

Nu s-a descoperit o legătură concludentă  între consumul de ciocolată și aparţia acneeei. Studii preliminare au demonstrat impactul benefic pe care îl are cacaoa asupra sănătății pielii, mai exact în îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul epidermei, sănătatea pielii și hidratarea ei.

Ciocolata este afrodisiacă

Numeroasele studii în domeniu nu au fost în stare să dovedească cu certitudine dacă ciocolata este sau nu un afrodisiac. Însă, se pare că procentul de cacao ar da această stare afrodisiacă.

Ciocolata crește colesterolul

Untul de ciocolată, grăsimea ce se găsește în ciocolată, poate crește nivelul colesterolului întrucât conține grăsimi saturate. Însă studiile au demonstrat că, atunci când este consumată cu moderație, ca parte a unui plan alimentar echilibrat, ciocolata nu crește nivelul colesterolului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre