Simona Ionescu / Redactor Șef

Aceasta e pâinea care vindecă o boală gravă a plămânilor. Ce conține produsul

Aceasta e pâinea care vindecă o boală gravă a plămânilor. Ce conține produsul
Oamenii de știință din Brazilia au dezvoltat o pâine funcțională despre care susțin că poate ajuta la prevenirea astmului. Pâinea în sine a fost formată folosind drojdie probiotică și a fost testată în experimente cu șoareci.

Astmul afectează 20 de milioane de persoane în Brazilia, iar 300 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu această afecțiune. Oamenii de știință au inventat pâinea care poate preveni apariția acestei afecțiuni.

Pâinea conține o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice

Cercetătorii brazilieni au dezvoltat pâine funcțională cu potențial de prevenire a astmului. Formula, pentru care a fost depusă o cerere de brevet în Brazilia (BR1020210266465), este descrisă într-un articol publicat în revista Current Developments in Nutrition.

Aceasta conține Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice despre care s-a demonstrat că atenuează simptomele astmului la șoareci. Sunt încă necesare studii suplimentare care să implice voluntari umani.

Boala este asociată cu iritanții din mediu

Una dintre cele mai comune boli din lume, astmul este din ce în ce mai frecvent și afectează aproximativ 20 de milioane de brazilieni, conform bazei de date gestionate de Ministerul Sănătății (DATASUS). Acesta se caracterizează în principal prin inflamarea și hiperreactivitatea căilor respiratorii.

Cauzele sale exacte sunt puțin cunoscute, dar se știe că este asociată cu iritanții din mediu, dieta și microbiota intestinală, printre alți factori.

Pacienții astmatici pot beneficia de ingestia de probiotice datorită legăturii cu microbiota intestinală. Aceste bacterii benefice sunt de obicei administrate ca atare sau amestecate cu produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și kefirul.

La proiect au colaborat grupuri de la Universitatea de Stat din Campinas și Universitatea Federală din Minas Gerai

Cercetătoarea Ana Paula Carvalho prepară aluat îmbogățit cu microcapsule de S. cerevisiae UFMG A-905. Foto; Ana Paula Carvalho

În acest studiu, care a fost finanțat de FAPESP, cercetătorii de la Universitatea din São Paulo (USP) au inclus pentru prima dată S. cerevisiae UFMG A-905 în pâinea fermentată natural. La proiect au colaborat grupuri de la Universitatea de Stat din Campinas și Universitatea Federală din Minas Gerais.

Pentru a evalua potențialul său, cercetătorii au testat și comparat trei tipuri de pâine. Prima a fost fermentată cu drojdie comercială, a doua cu S. cerevisiae UFMG A-905, iar a treia cu S. cerevisiae UFMG A-905 plus microcapsule care conțineau S. cerevisiae UFMG A-905 vie.

„Microcapsulele protejează compușii bioactivi și probiotici, îmbunătățindu-le stabilitatea”

„Am adăugat drojdie vie încapsulată pentru a îmbunătăți viabilitatea și activitatea probioticelor la temperatura ridicată atinsă în timpul procesului de coacere.

Microcapsulele protejează compușii bioactivi și probiotici, îmbunătățindu-le stabilitatea, supraviețuirea și biodisponibilitatea”, a declarat Marcos de Carvalho Borges, ultimul autor al articolului și profesor în cadrul Departamentului de Medicină Clinică de la Facultatea de Medicină din Ribeirão Preto.

Șoarecii cu astm au fost hrăniți cu diferite tipuri de pâine timp de 27 de zile. La sfârșitul experimentului, șoarecii hrăniți cu pâine S. cerevisiae UFMG A-905 prezentau o inflamație mai redusă a căilor respiratorii și niveluri mai scăzute de biomarkeri ai astmului.

„Produsul are un potential semnificativ și este ușor de distribuit”

Oamenii de știință consideră că acum pot trece la etapa următoare, care va consta în elaborarea unui protocol pentru un studiu clinic care să observe efectele drojdiei asupra ființelor umane. „Produsul are un potențial semnificativ. Pâinea este un aliment natural consumat de aproape toată lumea, inclusiv de copii. Este ușor de distribuit”, a declarat Borges.

Sursă foto: agencia.fapesp.br

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre