Acestea sunt simptomele trombozei, de care toată lumea se teme în contextul pandemiei

Simptomele trombozei venoase cerebrale trebuie să fie cunoscute de toți cei care au COVID, au trecut prin boală sau care s-au vaccinat. Deși în ultimul caz, cel al vaccinării, autoritățile spun că șansele sunt minime ca această afecțiune să se dezvolte, paza bună trece primejdia rea!
De asemenea, medicul de familie sau cel care vă cunoaște istoricul medial ar trebui să vă informeze dacă aveți risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni periculoase.
Un cheag de sânge într-o venă cerebrală poate provoca presiune care duce la umflarea creierului. Această presiune poate provoca dureri de cap și, în cazuri mai severe, poate deteriora țesutul cerebral.
Simptomele variază în funcție de locul în care apare cheagul de sânge în creier. Cu toate acestea, simptomele mai frecvente ale TVC pot include:
Dacă vorbim de o tromboză venoasă cerebrală severă, simptomele pot fi pe măsură:
În cazul apariției unor astfel de simptome, pacientul reprezintă o urgență și trebuie apelat numărul de urgență 112.
Medicația
Medicii pot prescrie anticoagulante sau diluanți ai sângelui, pentru a ajuta la prevenirea coagulării sângelui și a oricărei alte situații de creștere a cheagului. Cel mai frecvent medicament prescris este heparina și este injectat direct în vene sau sub piele. Acest tratament nu poate fi făcut la domiciliu și necesită monitorizarea atentă a unui cadru medical.
Monitorizarea
În toate cazurile de tromboză vasculară cerebrală, medicii vor monitoriza activitatea cerebrală. Se recomandă venografia și testele imagistice pentru a evalua tromboza și pentru a se asigura că nu există cheaguri suplimentare. Monitorizările sunt, de asemenea, cruciale pentru că există riscul de a dezvolta tulburări de coagulare, tumori sau alte complicații ale trombozei venoase cerebrale.
Potrivit site-ului oficial al Guvernului, frecvența acestor reacții pe baza datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și a Strategiei Industriale din Marea Britanie sunt:
*În cazul AstraZeneca
Rata incidenței bazale în populația nevaccinată (anterior pandemiei)
Folosind date disponibile pentru anul 2019, compania a calculat incidența bazală de STT din populația generală, nevaccinată, folosind două metode:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook