Adolescenții români suferă de oboseală cronică. În alte țări s-au luat pus deja interdicții

În liceele din România cursurile încep de dimineață, la 8:00 sau 7:30. Motivele sunt diverse: lipsa spațiilor, programul părinților, naveta elevilor.
Acest lucru presupune ca adolescenții să învețe pe stomacul gol, după doar 5 – 6 ore de somn, atrag atenția psihologii. Liceenii români au ajuns deja să sufere de oboseală cronică, iar acest lucru nu este numai evident ci a devenit subiect de studiu cu rezultate alarmante.
Un studiu realizat de Asociația CREDU arată că 2 din 3 adolescenți (67%) se simt obosiți pe parcursul zilei, iar aproape 40% consideră că somnul insuficient le afectează capacitatea de concentrare și performanțele școlare. La liceele care încep la 7:30, problema este și mai acută. Cei mai mulți elevi de liceu nu locuiesc în apropierea școlii, iar alții chiar fac naveta. Timpul alocat deplasării spre școală le reduce și mai mult orele disponibile pentru somn.
În perioada pubertății, adolescenții trec prin schimbări hormonale care le influențează ritmul circadian – ceasul intern care reglează ciclul somn-veghe. Conform oamenilor de știință, adolescenții au tendința de a adormi mai târziu. Este vorba de motive biologice, nu de lipsă de disciplină.
Psihologii mai arată că un adolescent sănătos poate să nu simtă nevoia de somn până după ora 23:00. Dacă îl trezești la 6:00 pentru a ajunge la școală la 7:30, e ca și cum ai cere unui adult să se trezească la ora 3:00, adică să „funcționeze” după doar patru sau cinci ore de somn. Oboseala se acumulează și devine cronică.
Când somnul unui copil scade sub 7 – 8 ore pe noapte, impactul psihologic este similar cu cel al unui stres constant. Adolescenții devin vulnerabili emoțional și fizic – oboseala le scade imunitatea și le afectează dezvoltarea neurocognitivă, avertizează psihologul Andreea Dumitru.
Cele mai recente studii desfășurate la nivel internațional vin să modifice tot ce credeam că știm despre mersul la școală. Elevii de liceu ar avea alt randament și ar fi mai stabili emoțional dacă nu ar începe orele prea de dimineață, ci mai târziu. Nu este vorba de o scuză, ci de biologie. Nenumărate studii internaționale, recomandări medicale și experiențele a milioane de familii confirmă același lucru: ora de începere a școlii are un impact direct asupra sănătății și performanțelor adolescenților.
În primă fază, privarea de somn afectează atât performanțele școlare, cât și sănătatea mentală, adolescenții devenind mai iritabili, cu dificultăți de concentrare și mai vulnerabili la stres.
Privarea cronică de somn amplifică efectele negative. Două studii recente arată că aceasta este legată de o incidență crescută a depresiei, a gândurilor suicidare și a consumului de droguri în rândul adolescenților. Aceste riscuri apar chiar și în cazul în care se pierde, constant, doar o oră de somn pe noapte.
Pentru mulți elevi de liceu, ziua începe la 5:30 sau 6:00 dimineața. Probabil s-a culcat în jurul orei 23:00. Trebuie să se trezească devreme pentru că școala nu e la colțul străzii și are nevoie de 30 de minute ca să ajungă. Transportul până la școală, lipsa unui mic dejun consistent (mulți nu au timp să mănânce sau nu găsesc ceva de cumpărat pe drum) și faptul că prima oră este adesea „ratată” de mintea lor adormită creează o rutină obositoare. Mulți profesori confirmă: la prima oră, elevii sunt tăcuți, apatici și lipsiți de energie.
În pauze, care în multe licee sunt de doar 10 minute, nu există timp pentru relaxare, masă sau igienă.
După școală, mulți adolescenți ajung acasă „rupți” de oboseală, se culcă doar câteva ore pentru a se recupera. Apoi se apucă de teme, adesea până târziu în noapte. Astfel, cercul vicios continuă.
Având în vedere cercetările științifice, Academia Americană de Pediatrie a lansat recomandarea ca liceele să înceapă cursurile cel mai devreme la ora 8:30. Deja primele state au ținut cont de această recomandare.
California a devenit primul stat care a adoptat o lege prin care liceele nu pot începe cursurile înainte de ora 8:30. În Seattle, schimbarea orei de începere a cursurilor de la 7:50 la 8:45 a dus la o creștere cu 34 de minute a duratei de somn pe noapte în rândul elevilor, scăderea absenteismului și îmbunătățirea notelor. Totodată, profesorii au observat o implicare mai mare în activitățile școlare și o scădere a conflictelor disciplinare.
În Marea Britanie, în liceele care au testat programe pilot cu începere de cursuri la ora 10:00, s-au semnalat doar rezultate pozitive: elevii au raportat îmbunătățiri în dispoziție, sănătate și performanțe academice crescute.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook