Potrivit specialiștilor simptomele urticariei pot fi de la cele ușoare și medii până la cele mai grave. E vorba de urticarie, senzația de arsură pe piele, odată ce corpul începe să se încălzească, dar și umflături, febră, dureri de cap, dureri articulare, precum și oboseală și stări de anxietate.
Din categoria simptomatologiei grave face parte anafilaxia, care este o reacție alergică acuta severă, probleme de respirație, umflarea gâtului sau a limbii, palpitații, scăderea tensiunii arteriale, leșinul. Reacțiile apar de obicei la câteva minute de la expunerea la frig și persistă ore întregi, uneori câteva zile. Dacă nu sunt tratate la timp se poate instala șocul anafilactic și, uneori, chiar decesul persoanei.
Se poate moșteni de la un membru al familiei
Cel mai frecvent, alergia la frig se dezvoltă la persoanele tinere și, în cazurile cele mai fericite, se atenuează odată cu înaintarea în vârstă. Specialiștii spun că se poate moșteni de la un membru al familiei dar se poate instala și la persoanele care nu avut antecedente familiale.
Există însă și situații în care simptomele pot să apară la persoanele care au o afecțiune autoimună, o infecție virală care provoacă mononucleoză, varicelă, hepatită virală sau afecțiuni ale sângelui. Odată ce simptomele apar, e important să mergeți imediat la specialist, pentru a preîntâmpina manifestările severe. „Pentru a preveni manifestările alergice, trebuie evitată expunerea la frig.
Nu ieșiți din casă la temperaturi extreme
Aceasta presupune o protecție foarte bună în sezonul rece a tuturor zonelor corpului și, în special, a extremităților, cu îmbrăcăminte cât mai călduroasă.“, afirmă dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie. Specialiștii le recomandă persoanelor cu alergie la frig să nu iasă din casă la temperaturi extreme pentru că imediat se vor confrunta cu erupții care, dacă sunt extinse, devin și mai grave.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook