Liderul Kim Jong Un a trimis miercuri medicamente în oraşul-port Haeju din vestul ţării pentru a veni în sprijinul pacienţilor care suferă din cauza noii boli. Aceasta a fost numită de agenţia de ştiri KCNA o „epidemie acută enterică”, însă nu se precizează numărul persoanelor afectate. Și nici numele bolii nu a fost menționat concret. Termenul enteric se referă la tractul gastrointestinal.
„(Kim) a subliniat nevoia de a controla epidemia cât de curând posibil adoptând măsuri adecvate pentru a carantina cazurile suspecte astfel încât să-i limiteze complet transmiterea şi de a confirma cazurile prin examinare epidemiologică şi teste ştiinţifice”, a transmis KCNA.
Spionii sud-coreeni au descoperit că ar fi vorba de holeră sau febră tifoidă
Un oficial din cadrul Ministerului Reunificării din Coreea de Sud responsabil cu afacerile inter-coreene, susține că guvernul monitorizează focarul, care ar putea fi de holeră sau febră tifoidă. Statul a declarat stare de urgenţă luna trecută pe fundalul temerilor legate de lipsa vaccinurilor şi a produselor medicale.
În plus, Agenţia de spionaj din Coreea de Sud a informat că boli care se răspândesc pe calea apei, cum ar fi febra tifoidă, erau deja larg răspândite în Coreea de Nord înainte de anunţarea epidemiei de COVID-19.
„Bolile intestinale cum ar fi febra tifoidă şi shigeloza nu sunt deosebit de noi în Coreea de Nord, dar ce este cu adevărat problematic este apariţia acestora într-un moment când ţara se luptă deja cu COVID-19”, explică profesorul Shin Young-jeon, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Hanyang din Seul.
Ajutor sanitar, refuzat de Phenian
Coreea de Sud și-a anunțat disponibilitatea de a-i ajuta pe nord-coreeni în lupta cu epidemia, dar autorităţile de la Phenian nu au răspuns la niciuna dintre ofertele de dialog, inclusiv o propunere anterioară a Seulului de a oferi vaccinuri anti-COVID-19, a spus un alt oficial din cadrul Ministerului Reunificării.
Coreea de Nord a raportat joi alte 26.010 de persoane care prezintă simptome de febră, cel mai probabil din cauza unei lipse a kiturilor pentru testare pentru coronavirus, numărul total al pacienţilor „cu febră” înregistrat pe teritoriul ţării de la sfârşitul lui aprilie ajungând la aproape 4,56 milioane. Experţii internaționali suspectează totodată diminuarea numărului pacienţilor în presa controlată de stat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook