Simona Ionescu / Redactor Șef

Alimentul absolut banal care reduce mahmureala cu 50%. Îl aveți pe masa din bucătărie și nu știați

Alimentul absolut banal care reduce mahmureala cu 50%. Îl aveți pe masa din bucătărie și nu știați
E perioada festivalurile și, știm cu toții, acestea nu înseamnă numai concerte, ci și distracție, iar asta presupune în general și cantități de alcool în exces. Mahmureala de a doua zi nu e o fericire pentru nimeni. Între consumatori se vehiculează remedii. Mai nou, în farmacii se vând prafuri care promit revigorarea. Totuși, există o variantă mai simplă și mai naturală de a îndepărta starea de rău.

Oamenii de știință însă au făcut o descoperire surprinzătoare. Există un grup de alimente absolut banale care reduc mahmureala cu 50%. Doar că nu știați la ce sunt bune. Sau că le aveți deja acasă.

Fără zeamă de varză sau prăjeli

Suc de murături, ouă prăjite sau celebra idee „cui pe cui se scoate”, care presupune să continui să bei când ești mahmur. Dacă vă plac petrecerile, probabil le-ați încercat pe toate deja pentru a scăpa de mahmureală. Cu efecte minime. Asta, în timp ce antidotul eficient ar putea fi deja în frigiderul vostru sau într-un bol pe masa din bucătărie: fructele.

Nutriționista Rhona Patrick recomandă consumul fructelor proaspete înainte și după consumul de alcool, pentru a reduce mahmureala (Instagram)

Dr. Rhonda Patrick, nutriționistă și gazdă a unui podcast de succes, a citat studii care arată că fructoza, adică zahărul natural din fructe, poate reduce viteza cu care organismul elimină alcoolul cu aproape jumătate.

Consumul de fructe înainte și după o beție, efecte surprinzătoare

Într-un podcast recent, citat de Daily Mail, ea a spus că mâncând fructe precum struguri, pepene roșu și banane înainte de a consuma alcool, puteți reduce nivelul de alcool din sânge și, implicit, mahmureala de a doua zi. Este vorba, precum se vede, de fructe cu un aport mare de zaharuri naturale.

Consumul de fructe după o noapte de pomină, a doua zi dimineața, accelerează recuperarea prin refacerea sărurilor și rehidratarea organismului. Zahărul și apa din fructe ajută la rehidratarea corpului, refacerea depozitelor de vitamine și minerale, restabilirea electroliților și creșterea nivelului de glucoză din sânge, ameliorând simptomele mahmurelii.

Atenție la sucul de fructe: nu e același lucru cu fructul în sine

Dr. Patrick avertizează însă că sucul de fructe, chiar dacă este natural, stors pe loc, nu este eficient, ci creează probleme. Când fructele sunt stoarse, zaharurile sunt eliberate rapid în sânge, provocând un vârf glicemic urmat de o scădere a nivelului de zahăr din sânge.

Consumul de fructe reduce mahmureala. E dovedit științific

În schimb, zaharurile din fructele întregi sunt absorbite mai lent, menținând la minim fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Studii despre fructoză și alcool

Conform cercetărilor citate de Dr. Rhonda Patrick, consumul unui gram de fructoză pentru fiecare kilogram de greutate corporală a redus durata stării de ebrietate cu aproximativ 31%. De exemplu, un bărbat de 79 kg ar avea nevoie de aceeași cantitate de fructoză în grame – echivalentul a aproximativ cinci sau șase mere.

Fructele au accelerat și timpul necesar corpului pentru a procesa și elimina alcoolul cu aproape 45%, conform unui studiu din 2009 citat.

Pe de altă parte, anumite fructe, precum fructele de pădure și citricele, conțin antioxidanți care susțin funcția hepatică. Ficatul descompune alcoolul, iar un ficat sănătos face acest lucru mai eficient.

Alte cercetări legate de consumul de fructe înainte sau după alcool

În studiul menționat de Dr. Patrick, cercetătorii au testat efectul fructozei asupra eliminării alcoolului în cazul a 45 de bărbați sănătoși, cu vârste între 25 și 35 de ani. Fructoza, consumată înainte sau după băutură, a ajutat corpul să metabolizeze și să elimine alcoolul mai rapid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Rhonda Patrick (@foundmyfitness)

Un alt studiu, publicat în South African Journal of Science, a testat efectele consumului de fructoză concentrată în apă înainte și după consumul de alcool. Adăugarea fructozei a redus timpul necesar pentru a aduce nivelul de alcool din sânge sub limita legală cu aproximativ o oră și zece minute.

Dr. Rhonda Patrick concluzionează că mâncatul fructelor înainte de a consuma alcool poate atenua efectele negative, cum ar fi mahmureala prelungită. Specialista avertizează că fructoza din sucul de fructe și din fructele întregi nu este aceeași, fructele întregi fiind de preferat, ele oferind și fibre și micronutrienți esențiali.

Sursa foto: Instagram, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre