Untul de arahide conține aproximativ 50% grăsimi, din care o mare parte sunt grăsimi sănătoase, mononesaturate și polinesaturate, doar 20% fiind grăsimi saturate. De asemenea, este bogat în proteine (25 g la 100 g) și fibre, oferind o senzație de sațietate care poate dura întreaga dimineață. Comparativ cu untul tradițional, untul de arahide are un profil nutrițional mai complex și mai sănătos, fiind ideal pentru cei care doresc să își mențină energia pe parcursul zilei.
Dr. Adrian Copcea: „Untul de arahide este «Mercedesul» complet de macronutrienţi”
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„E cea mai complexă combinaţie care poate ține de foame. În aceeaşi categorie se numără şi un alt tip de mic dejun care îmi place mie: pâine + ulei de măsline + parmezan + nuci. Iar dacă e bine dozat un astfel de mic dejun, el poate asigura energie şi saţietate pentru întreaga dimineaţă. Iar la dimineţi extrem de obositoare, cum am eu, energia cognitivă e extrem de importantă. Dar şi cea generală, obiectivă.
Funcţia primordială a mâncatului e asigurarea de energie, asta cu siguranţă o ştim cu toţii dar o conştientizăm în diferite feluri. Iar acest paragraf de fapt e scris pentru a sublinia un rol foarte frumos al nutriţiei: cel de a fi folosit ca instrument pentru ceva.
În general lumea se gândeşte la nutriţie ca instrument de folosit pentru controlul greutăţii, dar ea de fapt e de folosit şi pentru asigurarea energiei mentale şi a stării fizice, pentru asigurarea energiei propriu-zise, a «chefului», a stării de bine”, explică medicul, în postarea sa de pe Facebook.
Dr. Copcea menționează că un mic dejun complet, precum cel care include unt de arahide, oferă o combinație optimă de macronutrienți care susțin atât energia fizică, cât și cea mentală. Alte opțiuni sugerate de el includ combinații de pâine, ulei de măsline, parmezan și nuci, care, la rândul lor, oferă o sațietate prelungită și nutrienți esențiali.
Chiar dacă este foarte ușor de achiziționat si are un preț bun, untul de arahide poate fi preparat și în casă. Pentru a face unt de arahide , trebuie amestecate arahide prăjite într-un blender până devin o pastă cremoasă. Dacă este necesar, se adaugă puțin ulei vegetal pentru consistență și sare după gust, apoi se depozitează untul într-un borcan și se păstrează la frigider.
Untul de arahide poate deveni periculos dacă este consumat în exces
Deși untul de arahide are numeroase beneficii, trebuie consumat cu moderație, mai ales din cauza aportului caloric ridicat (aproximativ 567 kcal/100g). Este recomandat să se limiteze consumul la 1-2 lingurițe pe zi, pentru a evita un aport caloric excesiv și posibilele probleme digestive.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook