Simona Ionescu / Redactor Șef

Avertismentul oamenilor de știință. Peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente contaminate

Avertismentul oamenilor de știință. Peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente contaminate
Potrivit oamenilor de știință, din ce în ce mai multă lume se îmbolnăvește din cauza alimentației. Se estimează că peste 200 de boli pot fi cauzate de alimente contaminate cu bacterii, viruși, paraziți, substanțe chimice, precum metale grele.

Bolile pe care oamenii le pot avea ca urmare a consumului de alimente contaminate i-a pus pe gânduri pe specialiști. Aceștia consideră că există o problemă de sănătate publică în creștere, ce are un impact socio-economic considerabil. Prin presiunea asupra sistemelor de sănătate, prin pierderea productivității și prin afectarea turismului și a comerțului.

Contaminarea mediului, poluarea apei, a solului sau a aerului

Bolile de origine alimentară sunt cauzate de contaminarea alimentelor și apar în orice etapă a lanțului de producție, livrare și consum al alimentelor. Acestea pot rezulta din mai multe forme de contaminare a mediului, inclusiv poluarea apei, a solului sau a aerului, precum și din depozitarea și prelucrarea nesigură a alimentelor.

O problemă majoră în toate țările o reprezintă bolile care provoacă diaree

Bolile de origine alimentară cuprind o gamă largă de boli, de la diaree la cancer. Cele mai multe se prezintă ca probleme gastrointestinale, deși pot produce și simptome neurologice, ginecologice și imunologice. Bolile care provoacă diaree reprezintă o problemă majoră în toate țările lumii, deși povara este purtată în mod disproporționat de țările cu venituri mici și mijlocii și de copiii cu vârsta sub cinci ani.

Ce este „gripa stomacală”

Pesre 200 de boli se pot face din cauza alimentelor contaminate. Sursă foto: www.azolifesciences.com

Simptomele comune ale toxiinfecțiilor alimentare sunt diareea și/sau vărsăturile, care durează de obicei între 1 și 7 zile. Alte simptome pot include crampe abdominale, greață, febră, dureri articulare/spate și oboseală.

Ceea ce unii oameni numesc „gripă stomacală” poate fi, de fapt, o boală de origine alimentară cauzată de un agent patogen (adică un virus, o bacterie sau un parazit) din alimentele sau băuturile contaminate. Perioada de incubație (timpul dintre expunerea la agentul patogen și apariția simptomelor) poate varia de la câteva ore la o săptămână.

Alimentele asociate cu toxiinfecțiile alimentare

Alimentele crude de origine animală, carnea și păsările de curte, ouăle crude, laptele nepasteurizat și crustaceele crude sunt cele mai susceptibile de a fi contaminate. Fructele și legumele pot fi, de asemenea, contaminate cu deșeuri animale atunci când gunoiul de grajd este folosit pentru a fertiliza produsele pe câmp sau când se folosește apă necurățată pentru spălarea produselor.

Germenii cruzi sunt deosebit de îngrijorători, deoarece condițiile în care sunt germinați sunt ideale pentru dezvoltarea microbilor. Sucurile de fructe sau cidrul nepasteurizate pot fi, de asemenea, contaminate dacă există agenți patogeni pe fructele folosite la fabricarea lor.

Atenție! Orice produs alimentar care este atins de o persoană bolnavă cu vărsături sau diaree sau care a avut recent o astfel de boală poate fi contaminat. Atunci când aceste alimente nu sunt gătite ulterior (de exemplu, salate, fructe tăiate), ele pot transmite boala altor persoane.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre