Senzația aceea de a avea nisip în ochi care nu poate fi curățat? Infecțiile oculare pot părea o afecțiune relativ minoră, chiar dacă inestetică și incomodă, dar pot fi și mult mai grave. Ce spun specialiștii.
Infecții oculare periculoase
Ochiul este o structură unică. Acesta transformă energia luminoasă în energie chimică și apoi în energie electrică, care este transmisă la creier și transformată în imagine. Ochiul utilizează aproximativ 6 milioane de conuri și 120 de milioane de bastonașe care detectează culoarea și lumina. Celulele oculare nu au capacitatea de a se regenera, astfel încât, odată deteriorate sau rănite, nu pot fi reparate sau înlocuite.
Organismul face tot posibilul pentru a conserva ochii, învelindu-i într-o ramă protectoare osoasă și limitând expunerea, având pleoape pentru a se apăra împotriva daunelor provocate de mediu și pentru a se asigura că ochii sunt menținuți lubrifiați. În ciuda celor mai bune eforturi ale corpului de a proteja ochii de vătămări, există o serie de infecții oculare comune care pot rezulta din introducerea unor potențiali agenți patogeni în ochi.
Bacteria poate produce pneumonie și septicemie
Oamenii de știință au luat ca un prim exemplu apariția bacteriei Burkholderia cepacia, rezistentă la antibiotice, din 2023-2024. Între ianuarie 2023 și februarie 2024, mărci contaminate de gel lubrifiant pentru ochi au fost legate de infectarea a cel puțin 52 de pacienți. O persoană a murit și cel puțin alte 25 au suferit infecții grave.
Focarul a dispărut acum și produsele au revenit pe rafturi, dar nu este prima dată când produsele medicamentoase au dus la apariția unor focare de B cepacia. Bacteria este un agent patogen oportunist cunoscut ca reprezentând un risc semnificativ pentru persoanele cu fibroză chistică, afecțiuni pulmonare cronice și sisteme imunitare slăbite. Infecția progresează probabil de la membranele mucoase ale pleoapelor la plămâni, unde duce la pneumonie și septicemie, provocând moartea în câteva zile.
Frecarea ochilor poate duce la infecții și orbire
Stratul cel mai exterior al ochiului, sclera, suportă cea mai mare parte a expunerii și, pentru a ajuta la protejarea acestuia, este căptușit de o membrană subțire și umedă numită conjunctivă. Dar nu doar B cepacia poate amenința sănătatea. Ceva la fel de simplu ca și frecarea ochilor poate introduce agenți patogeni care duc la infecții, orbire și, în cel mai rău caz, la moarte.
Bacteriile sunt responsabile pentru până la 70% din infecțiile oculare și, la nivel global, peste 6 milioane de persoane sunt afectate de orbire sau de tulburări de vedere moderate din cauza infecțiilor oculare. Purtătorii de lentile de contact sunt expuși unui risc sporit.
Blefarită
Blefarita este o inflamație a pleoapei și afectează de obicei ambele părți. Poate provoca mâncărimi ale ochilor și fulgi asemănători mătreții. Este cel mai frecvent cauzată de bacteria Staphylococcus, sau de disfuncția glandelor de la nivelul pleoapelor. Poate fi tratată prin curățarea regulată a ochilor.
Cheratită
Cheratita este o inflamație a corneei, partea transparentă a ochiului prin care trece lumina. Corneea face parte din principala barieră a ochiului împotriva murdăriei, a germenilor și a bolilor. Cheratita severă poate provoca ulcere, deteriorarea ochiului și chiar orbire. Cel mai frecvent tip este cheratita bacteriană; cu toate acestea, ea poate fi cauzată și de amibe, care pot migra în alte părți ale corpului – inclusiv în creier – și pot provoca infecții și chiar moartea.
Cheratita neinfecțioasă este cel mai frecvent cauzată de purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă prea lungă de timp, în special în timpul somnului. Acest lucru poate provoca zgârieturi, uscăciune și durere a corneei, ceea ce duce la inflamație.
Uveită
Uveita este o inflamație a stratului mijlociu al ochiului. Deși este relativ rară, este o afecțiune gravă și, de obicei, rezultă în urma unor infecții virale, cum ar fi herpes simplex, herpes zoster sau traumatisme. În funcție de locul inflamației din ochi, simptomele pot fi de la roșeață, durere și flotoare până la vedere încețoșată și orbire parțială.
Endoftalmita exogenă
Aceasta este o infecție rară, dar gravă, cauzată de complicațiile unei intervenții chirurgicale la nivelul ochilor, de traumatisme oculare penetrante (înjunghiat în ochi cu un obiect ascuțit) sau de corpuri străine în ochi. Corpurile străine pot fi orice, de la murdărie și praf până la proiectile mici, cum ar fi cioburi de metal de la foraje, explozibili sau pământ de la mașinile agricole și multe alte surse.
Dacriocistită
Dacriocistita este inflamația sacului nazolacrimal, care drenează lacrimile de la ochi în nas. Această afecțiune poate fi acută, cronică sau dobândită la naștere. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de bacteriile Streptococcus pneumoniae și Staphylococcus aureus. Afecțiunea afectează în principal nou-născuții și pe cei peste 40 de ani. În 75 la sută din cazuri sunt femei și este cel mai frecvent întâlnită la adulții de culoare albă. Ea poate duce la stagnarea lacrimilor, creând un teren propice pentru microbi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook