Simona Ionescu / Redactor Șef

Aveți palmele mereu transpirate? Iată ce încearcă corpul să vă spună

Aveți palmele mereu transpirate? Iată ce încearcă corpul să vă spună
Nu există persoană care să nu fi avut mâinile umede la un moment dat. Dar atunci când acest lucru este frecvent, ar trebui să vă îngrijoreze, pentru că puteți avea probleme de sănătate. Corpul vă trage semnale!

Care sunt cauzele transpirației palmelor și când acestea ar putea indica o afecțiune gravă de sănătate. Corpul nu minte niciodată.

Sunteți stresat sau anxios

Când tensiunea începe să crească, este normal ca inima să bată mai repede, respirația să se accelereze și palmele să devină umede. „Anxietatea activează modul luptă sau fugi al organismului, care ne oferă mijloacele de a ne proteja. Acest lucru poate duce la reacții corporale naturale, inclusiv la transpirația palmelor”, explică Morgan Levy, PhD, psiholog licențiat cu sediul în Boca Raton, Florida.

Unul dintre cele mai bune remedii de casă pentru mâinile transpirate cauzate de stres și o modalitate excelentă de a vă calma anxietatea în ansamblu este să respirați adânc. „Aceasta scade nivelul de excitare fizică”, explică Levy. Puneți o mână pe abdomen și cealaltă pe piept. Poate fi un eficient calmant.

Este vorba de hiperhidroză

Cauzată de glandele sudoripare hiperactive, hiperhidroza este o afecțiune marcată de transpirație excesivă care nu este provocată de căldură, exerciții fizice sau o altă afecțiune medicală de bază. Afectează adesea palmele, dar poate lovi și la nivelul tălpilor picioarelor sau al feței. Transpirația apare de obicei pe ambele părți ale corpului și poate fi înrăutățită de stres sau anxietate, potrivit Clinicii Mayo.

Pot indica glicemia scăzută

Persoanele cu hiperhidroză pot dezvolta, de asemenea, erupții cutanate secundare din cauza acumulării de transpirație și drojdie pe piele. „Aceasta poate provoca mâncărimi, roșeață și macerație sau degradare a pielii”, susține dr. McMahan. Cum să remediați problema? Ținerea sub control a transpirației începe, de obicei, cu un antiperspirant cu prescripție medicală, care poate fi aplicat pe palme, susține Dr. McMahan.

„Dacă antiperspirantele nu ajută, medicul dumneavoastră poate încerca diferite medicamente orale sau terapii, cum ar fi ionoforeza sau injecțiile cu o neurotoxină, cum ar fi Botox”, a adăugat specialistul. În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina sau dezactiva glandele sudoripare hiperactive.

Aveți glicemia scăzută

Palmele încep să transpire la câteva ore după ce ați mâncat? Dacă sunt însoțite de senzații de foame, slăbiciune, tremurături sau amețeli, s-ar putea să aveți de-a face cu hipoglicemie reactivă sau cu un nivel scăzut de zahăr în sânge care apare după masă. Problema apare adesea la persoanele cu diabet, conform constatărilor din ediția din mai 2017 a revistei Practical Diabetes, dar oricine poate fi potențial afectat. Hipoglicemia reactivă cu diabet poate fi un semn că insulina sau medicamentele ar putea avea nevoie să fie ajustate.

La persoanele fără diabet, rezolvarea problemei glicemiei scăzute poate fi la fel de simplă ca și consumul de mese mai echilibrate care să includă atât fibre, cât și proteine, limitarea carbohidraților rafinați și consumul mai frecvent de cantități mai mici de alimente.

Tiroidă hiperactivă

Uneori, palmele transpirate pot fi rezultatul hipertiroidismului, o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce prea multă tiroxină, hormonul tiroidian, potrivit National Center for Biotechnology Information (NCBI). Acest lucru poate face ca funcțiile organismului să se accelereze, determinând o persoană să se simtă inexplicabil de caldă sau transpirată, să aibă bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

Sau să se simtă anxioasă sau iritabilă, să aibă probleme cu somnul, să se simtă tremurândă sau să aibă mișcări intestinale mai frecvente. Hipertiroidismul necesită tratament medical, așa că apelați la medicul dumneavoastră dacă prezentați semne sau simptome. Medicamentele antitiroidiene și beta-blocantele pot ajuta la readucerea producției de tiroxină în echilibru, notează National Institutes of Health (NIH). Evitarea anumitor alimente poate fi, de asemenea, de ajutor.

Treceți prin menopauză

Unul dintre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă doamnele la menopauză sunt bufeurile, când corpul devine brusc cald sau înroșit și transpirat. Transpirația lovește de obicei în jurul pieptului, gâtului și feței, dar bufeurile prezintă potențialul de a provoca și transpirația palmelor.

Palmele transpirate pot fi și unul dintre simptomele doamnelor la menopauză

Schimbările stilului de viață și remediile naturale sunt prima linie de apărare: Purtarea de straturi respirabile, dormitul într-un dormitor răcoros, evitarea factorilor declanșatori, cum ar fi alimentele picante și purtarea unui ventilator portabil pot ajuta la menținerea sudorii sub control atunci când începeți să vă înroșiți.

Medicamentele pot vinovate

Dacă palmele par să fi început să transpire după ce ați început un nou tratament și medicamentul ar putea fi vinovat. Potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză, anumite medicamente utilizate pentru tratarea depresiei, demenței, bolii Parkinson și a durerii cronice pot provoca hiperhidroză secundară. Dacă treceți prin așa ceva, anunțați medicul.

Aveți o infecție

În cazuri rare, transpirația excesivă poate fi un semn al unei infecții bacteriene grave, cum ar fi tuberculoza sau septicemia. Tuberculoza, o infecție pulmonară, poate provoca, de asemenea, simptome precum tuse de lungă durată, tuse cu sânge sau mucus, dureri în piept și oboseală, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Sepsisul poate fi marcat de transpirație, precum și de ritm cardiac rapid, dificultăți de respirație, dureri extreme, febră sau confuzie, potrivit NIH. Nu în ultimul rând, transpirația palmară abundentă ar putea fi rezultatul unei probleme grave de bază, cum ar fi malaria sau anumite afecțiuni neurologice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre