Specialistii continua sa sublinieze faptul ca sportul ne imbunatateste starea generala, prin influenta pozitiva adusa sanatatii mintale, pe langa multe alte efecte benefice pe care le are asupra organismului. Exercitiile fizice nu doar ca mentin forma corpului tonifiata, ci joaca si un rol major in prevenirea bolilor sau a pierderii memoriei, a nivelului crescut de colesterol sau a aparitiei diabetului.
In zilele noastre majoritatea oamenilor tind spre o viata sedentara, care, din pacate, are efecte nocive asupra sanatatii. Prin urmare, este esential ca noi, sa continuam sa acordam prioritate in a face sport, spre a evita situatiile neplacute pentru cat mai mult timp cu putinta.
Pentru a ne edifica si mai bine asupra celor mai importante beneficii pe care ni le aduc exercitiile fizice, avem ocazia de a parcurge impreuna, in cele ce urmeaza, sfaturile specialistilor.
Sportul ne tine departe de bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces. Ramanand inactiv, riscul de a dezvolta o astfel de afectiuni este de cinci ori mai mare decat la un sportiv. Antrenarea sistemului cardiovascular prin activitate fizica poate proteja si intari inima pe termen lung.
Sportul ajuta la reducerea riscului de coagulare a sangelui si la excluderea riscului unui atac de cord prin evitarea tensiunii arteriale crescute.
Pe langa acest rol protector, exercitiul fizic este recomandat persoanelor care sufera deja de boli cardiovasculare, atata timp cat este adaptat conditiei lor fizice. Unele analize trebuie efectuate in prealabil de catre un medic, care poate recomanda exercitii preferentiale fiecarui pacient.
Chiar daca timpul nu ne permite sa iesim regulat in parc sa alergam, solutia poate veni oricand apelanda la o banda de alergat moderna si eficienta.
Sportul previne cancerul si bolile metabolice
Chiar si avand o stare de sanatate buna, sportul este recomandat. Astfel, permite prevenirea riscurilor asociate cancerului, in special celui de san pentru femei, reducand riscul cu 45%, si celui de prostata pentru barbati, reducand riscul cu 50%.
Bolile metabolice precum diabetul sau colesterolul marit, care sunt semne de deficiente sau tulburari ale organismului, pot fi, deasemenea combatute prin miscare intensa. Exercitiile fizice zilnice, de la 30 de minute la o ora sunt suficiente pentru a evita un sindrom metabolic. Perseverand de la zi la zi, putem ajunge la o forma sportiva de invidiat, activitatea sustinuta ajungand sa fie si mai eficienta.
Sportul previne declinul cognitiv
Memoria, somnul, stresul – trei dintre principalele puncte cheie pe care nu trebuie sa le neglijam. Activitatea fizica are o influenta clar pozitiva asupra cognitiei, datorita unei mai bune oxigenari a creierului si muschilor. Intr-adevar, cu cat sunt folositi mai multi muschi pentru a exersa, cu atat vor avea nevoie de mai putina energie pentru a-si exercita functiile pe termen lung.
O alta ipoteza confirmata de nenumarate ori este aceea ca sportul aduce bucurie si satisfactie. Reduce anxietatea si depresia, oferind totodata un sentiment de bine individului.
Sportul intareste oasele
Consecinta activitatii fizice moderate si regulate este simpla. Solidifica oasele prin imbunatatirea densificarii acestora. In timpul efortului fizic, oasele sunt supuse unor usoare socuri si tractiuni. Apoi isi maresc capacitatea de a se repara si de a deveni mai puternice. Cu toate acestea, un efect real ar fi vizibil abia dupa cateva luni de antrenament fizic.
In cazul persoanelor care alearga pe beton sau pe suprafete mai tari acest aspect este cu mult mai vizibil decat in cazul celor care si-au comandat o bicicleta fitness de pe site-urile de specialitate.
Tehnologia vine, de cele mai multe ori, in sprijinul utilizatorilor, de aceea este recomandat sa consultam aceste platforme online care descriu pe indelete produsele de top de pe piata.
Concluzionand, putem sublinia ca sportul este o buna oportunitate de a socializa si de a construi relatii. Depinde doar de noi sa gasim inclinatia catre sportul care se potriveste nevoilor noastre si stilului nostru de viata.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook