Nu există o modalitate sigură de a ține la distanță toate tipurile de demență, dar cercetătorii vă dau o veste bună. Cu cât veți interveni mai devreme în îmbunătățirea sănătății creierului, cu atât veți combate apariția demenței.
Un stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate, somnul suficient dar și activități care stimulează creierul nu previn doar apariția demenței, ci și a accidentelor vasculare cerebrale și atacurile de cord.
Factori de risc pentru demență
Unii factori de risc pentru demență sunt dificil sau imposibil de modificat. Aceștia includ vârsta (deși demența nu este o parte naturală a îmbătrânirii) dar și genele. Specialiștii susțin că anumiți factori genetici sunt implicați în unele dintre tipurile mai puțin frecvente. De obicei, demența se dezvoltă din cauza unei combinații de factori genetici și de „mediu”, cum ar fi fumatul și lipsa de exerciții fizice regulate.
Riscul de demență poate fi crescut și de poluarea aerului. Există însă și alți factori de risc importanți, respectiv pierderea auzului, depresia netratată, singurătatea sau izolarea socială sau faptul că stați mult pe scaun în timpul zilei. Cercetările au concluzionat că, prin modificarea factorilor de risc pe care îi puteți schimba, aproximativ 4 din 10 cazuri de demență ar putea fi prevenite.
Ce e bun pentru inimă, e bun și pentru creier
Experții sunt de acord că ceea ce este bun pentru inimă, este bun și pentru creierul tău. Acest lucru înseamnă că puteți contribui la reducerea riscului de demență urmând o dietă echilibrată, menținând o greutate sănătoasă, făcând exerciții fizice în mod regulat. Dar și menținând alcoolul în limitele recomandate, renunțând la fumat, menținând tensiunea arterială la un nivel sănătos.
Dieta și demența
O dietă bogată în grăsimi saturate, sare și zahăr și săracă în fibre poate crește riscul de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, supraponderabilitate sau obezitate și diabet de tip 2. Supraponderabilitatea sau obezitatea pot crește tensiunea arterială și riscul de diabet de tip 2, ambele fiind legate de un risc mai mare de boală Alzheimer și demență vasculară. Dacă sunteți supraponderal sau dacă trăiți cu obezitate, chiar și pierderea a 5% până la 10% din excesul de greutate poate contribui la reducerea riscului de demență.
Exercițiul fizic și demența
Lipsa unei activități fizice regulate vă poate crește riscul de boli cardiovasculare, de supraponderabilitate sau obezitate și de diabet de tip 2, toate acestea fiind legate de un risc mai mare de demență. Adulții care nu fac exerciții fizice sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă probleme de memorie sau de gândire (cunoscute sub numele de capacitate cognitivă).
Specialiștii vă recomandă să mergeți pe jos în pas vioi, dar și pe bicicletă și să dansați cât mai mult. Excelent pentru creier este grădinăritul, dar și yoga. Încercați dacă lucrați la birou să vă ridicați și să vă mișcați în mod regulat.
Alcoolul și demența
Consumul excesiv de alcool crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și unele tipuri de cancer, precum și de deteriorare a sistemului nervos, inclusiv a creierului. Pe de altă parte, fumatul face ca arterele să se îngusteze, ceea ce poate crește tensiunea arterială. De asemenea, vă crește riscul de boli cardiovasculare, precum și de mai multe tipuri de cancer.
Relația dintre demență și depresie este complexă. Se pare că o depresie netratată crește riscul de a dezvolta demență. Cu toate acestea, depresia poate apărea ca parte a simptomelor generale ale demenței în sine. Dacă vă îngrijorează faptul că dumneavoastră, o rudă sau un prieten puteți fi deprimat, adresați-vă urgent unui medic de specialitate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook