Produsele congelate sunt la fel de nutritive ca cele proaspete. Este concluzia unui studiu realizat de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Cât de bune sunt alimentele congelate? Ce spun oamenii de știință
Alimentele congelate sunt adesea folosite de gospodine în extrasezon. Dar, sunt acestea la fel de bune ca cele proaspete? Ne spun cercetătorii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Aceștia au realizat un studiu în care au fost analizate probe de mazăre, spanac, carne de pui și somon. S-a observat faptul că, pe lângă nutrienții care se mențin la nivele comparative cu cele ale produsele proaspete, acestea și-au păstrat gustul și textura.
„Studiile au arătat că procesul de congelare este unul foarte eficient pentru păstrarea legumelor, în cazul nostru spanacul și mazărea verde. Pe lângă faptul că își păstrează aroma și gustul, conținutul nutritiv suferă modificări foarte mici.
Atât pentru mazăre cât și pentru spanac, conținutul de proteine, lipide, glucide și minerale nu au prezentat variații pe perioada de congelare de 12 luni la temperatura de -18o C. Vitaminele hidrosolubile au înregistrat o ușoară scădere (sub 5%)”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu. Aceasta este profesor la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Ce se întâmplă cu nutrienții din alimente
Odată recoltate sau sacrificate, produsele alimentare parcurg o serie de procese. Acestea ar putea să aducă modificări la calitatea alimentelor.
Produsele proaspete sunt depozitate, eventual ambalate, transportate și expuse la raft. Intervalul în care se întâmplă toate acestea variază de la un producător la altul. Înseamnă zile sau chiar săptămâni, în funcție de specificitatea produsului. După ce sunt cumpărate, cel mai adesea nu sunt consumate imediat, ci sunt depozitate alte câteva zile în frigider. În tot acest timp, o parte dintre nutrienți se pot pierde, în mod invariabil.
Congelarea produselor imediat după recoltare sau sacrificare permite menținerea proprietăților ale alimentelor, spun specialiștii.
Ce spun rezultatele despre produsele congelate
Rezultatele studiilor ne arată că, în general, alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca produsele proaspete.
“Carnea de pui congelată timp de 12 luni la temperatura de -18o C își păstrează conținutul de nutrienți pe toată perioada de congelare evaluată.
Similară este situația și în cazul probelor de somon congelate timp de 6 luni la temperatura de -18o C comparate cu probe de somon refrigerat. Conținutul în minerale rămâne constant.
”Congelarea este, fără îndoială, o metodă potrivită de păstrare a prospețimii alimentelor. Nu implică folosirea unor adaosuri suplimentare de alte ingrediente”, spune prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu.
Există însă o serie de reguli de care trebuie să țineți cont atunci când vă pregătiți să gătiți cu alimente congelate. Unele legume pot fi preparate direct congelate, pentru păstrarea texturii. Altele au recomandarea de decongelare cu apă rece și nu la temperatura camerei sau, mai rău, cu apă caldă.
Alimentele congelate pot fi păstrate o perioadă mai îndelungată, fără ca proprietățile acestora să se piardă. Acest lucru ne ajută să mâncăm mai sănătos, mai calitativ și contribuie semnificativ la reducerea risipei alimentare, spun specialiștii.
Alimente pe care le poți congela, deși n-ai făcut-o niciodată
Congelați după moarte, pe bani grei. Așteaptă să fie readuși la viață
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook