Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Studiu de amploare

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Studiu de amploare
Încă de la începutul pandemiei, eficiența vaccinurilor a fost pusă sub semnul întrebării. Și chiar acum, când sunt deja numeroase state în care aproape toată populația a fost vaccinată, sunt suficiente voci care susțin că serurile sunt, de fapt, periculoase.

Un studiu de amploare, realizat în Franța, arată cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Cercetătorii francezi au stabilit că vaccinarea împotriva Covid-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele de peste 50 de ani şi pare eficace şi împotriva variantei Delta. Acest studiu a fost publicat luni, informează AFP.

„Persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai scăzut de a fi spitalizate sau de a muri din cauza Covid-19decât persoanele nevaccinate”, a explicat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM).

Cercetătorii Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi grupă de vârstă. Perioada de referință a fost între 27 decembrie 2020 (începutul campaniei de vaccinare în Franţa) şi 20 iulie 2021.

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19

Oamenii de știință au descoperit că începând din a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze se instalează „o reducere a riscului de spitalizare de peste 90%. „Această reducere este de acelaşi ordin de mărime şi pentru riscul de deces în timpul unei spitalizări ca urmare a Covid-19″, potrivit Epi-Phare.

Observaţia se aplică vaccinurilor Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca. Cel de-al patrulea autorizat în Franţa, Janssen, a fost utilizat în proporţii mai mici. De aceea nu a mai fost inclus în studii.

„Această reducere este de acelaşi ordin de mărime şi pentru riscul de deces în timpul unei spitalizări ca urmare a Covid-19„, a mai spus directorul structurii Epi-Phare. În plus, se pare că această eficacitate pentru formele severe ale bolii „nu pare să se diminueze în perioada de urmărire disponibilă, care a mers până la 5 luni”, au mai precizat cercetătorii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre