Un studiu efectuat pe o durată de 57 de ani, între 1958 și 2015, a relevat categoria de bărbați expusă la cancer de prostată. Analiza s-a făcut pe aproximativ 6,3 milioane de oameni, iar concluziile sunt îngrijorătoare.
Profesorul Mahdi Fallah, autorul principal al studiului de la Universitatea din Bergen din Norvegia, a declarat că luarea în considerare a istoricului familial – care „poate afecta în mod semnificativ șansele de a avea cancer de prostată sever” – „ar putea ajuta la viitoarele reguli de screening”.
Studiul condus de Centrul German de Cercetare a Cancerului a urmărit riscul bărbaților în ceea ce privește cancerul de prostată în stadiul trei sau patru sau de deces din cauza cancerului de prostată, examinând toți bărbații născuți în Suedia după 1931 și rudele apropiate ale acestora.
Categoria de bărbați expusă la cancer de prostată. Contează istoricul din familie
Aproximativ unul din opt dintre cei aproape 89.000 de bărbați care au dezvoltat cancer de prostată sever sau mortal aveau cel puțin o rudă de gradul I – un tată, un frate sau un fiu – care fusese diagnosticat anterior. Cercetătorii au descoperit că riscul pentru bărbații de 50 de ani este în general același ca și pentru bărbații mult mai tineri în vârstă de 41 de ani, dacă au cel puțin două rude apropiate diagnosticate anterior cu cancer de prostată – cu una la o vârstă fragedă.
Riscul este același și pentru bărbații în vârstă de 43 de ani, dacă au un tată, un frate sau un fiu diagnosticați înainte de vârsta de 60 de ani cu cancer de prostată.
Descoperirile sugerează că astfel de bărbați ar trebui să poată face un test de sânge pentru o proteină numită PSA, legată de cancerul de prostată, în timp ce se află încă la vârsta de 40 de ani.
Autorii noului studiu, publicat în revista PLOS Medicine, sugerează că medicii ar trebui să întrebe bărbații despre rudele lor apropiate și despre vârsta diagnosticelor de cancer de prostată.
Screening-ul cancerului de prostată constă în determinarea antigenului specific prostatic (PSA) din sânge, cu sau fără examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal. Testul PSA măsoară cantitatea de antigen specific prostatei din sânge. Deoarece nivelul PSA poate crește și în situația altor afecțiuni ale prostatei, pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare examinări suplimentare.
Foto: Facebook
Cum aflăm dacă avem alergie la machiaj. Simptome și tratament
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook