Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce cred tinerii din România despre prima experiență intimă

Ce cred tinerii din România despre prima experiență intimă
Când vine vorba de prima lor expriență intimă, tinerii din România au anumite idei... Nu sunt toți informați despre contracepție, sunt destul de mulți cărora nici nu le trece prin cap să se protejeze din prima. Sunt și necopți. Conform  studiilor, cei mai mulți copii români intră în viață în clasa a X-a.

Cei mai mulți adolescenți își încep viața sexuală la 16 ani, adică în clasa a X-a, și consideră că acesta e cel mai firesc lucru. La fel, majoritatea  apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale.

Aproape două treimi (64%) dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive, iar 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online realizat de platforma de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro. Peste 50% dintre ei mărturisesc că se tem de posibilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, în cazul contactelor neprotejate.

Chestionarul realizat de platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro, în perioada iulie – septembrie a.c., a centralizat răspunsurile a 1.200 de respondenți din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani.

Adolescenții își încep viața intimă la 16 ani și se informează de la prieteni

Potrivit sondajului, 66,5% dintre participanți au declarat că și-au început viața sexuală după vârsta de 16 ani, considerând acest lucru ca fiind un pas firesc în evoluția personală (92%), iar 90% au declarat că nu s-ar simți pregătiți să devină părinți și 44% ar apela la avort.

Totodată, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre chestionați spun că apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale, doar 29% adresându-se familiilor. Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt teama de a nu crea situații stânjenitoare pentru ei și pentru membrii familiei (75%), dar și teama de a nu fi criticați pentru deciziile luate (25%).

În ceea ce privește contracepția, tinerii se simt informați cu privire la metodele contraceptive (64%) și mărturisesc că au ales să se protejeze chiar de la primul act sexual (68%). De altfel, 53% dintre participanții la studiu au declarat că le este frică de contractarea unor boli cu transmitere sexuală mai mult decât orice altceva, inclusiv de eventualitatea apariției unor sarcini nedorite (47%), motiv pentru care aleg să folosească diverse metode de contracepție.

Tinerii cred în continuare în mituri

La capitolul mituri legate de contracepție, tinerii români nu stau deloc bine. 38% dintre cei care și-au început viața sexuală consideră că anticoncepționalele cauzează dezechilibre hormonale, acest mit fiind mult mai răspândit printre virgini (62%). 36% dintre cei care și-au început viața sexuală sunt de părere că prezervativele reduc plăcerea actului sexual și 25% cred că bărbatul poate să controleze perfect momentul ejaculării.

În plus, 30% dintre respondenți spun că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă bărbatul se retrage la timp. Peste 90% dintre respondenți știu că o femeie poate rămâne însărcinată de la primul contact sexual, dacă nu folosește o metodă contraceptivă sigură, dar 20% dintre ei sunt de părere că o femeie este protejată dacă face sex în timpul menstruației.

93% dintre cei activi sexual știu cum se folosește pilula de a doua zi (doar în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat, cât mai curând cu putință și nu mai târziu de 72 ore), pe când 20% dintre virgini nu au fost de acord cu această afirmație. Chiar și în aceste condiții, 57% dintre tinerii activi sexual au fost de acord că pilula de a doua zi se ia de maxim două ori într-un an.

Ce spun și ce cred virginii despre viața intimă

De cealaltă parte, 63% dintre tinerii participanți la studiu, care nu și-au început încă viața sexuală, au declarat că se tem de prima experiență, în timp ce 37% dintre ei sunt nerăbdători ca aceasta să aibă loc.

Nici acești tineri nu aleg să discute cu părinții despre curiorizitățile lor în materie de sex (31%), preferând să abordeze aceste subiecte mai degrabă cu persoane străine (69%) decât cu familia.

„Tinerii sunt tot mai curioși și devin bine informați cu privire la viața sexuală, precum și la metodele de contracepție. Accesul la numeroasele surse de informare, în special cele online, îi ajută în acest sens. Subliniem, însă, importanța majoră a controalelor la medicul specialist, fie ele și de rutină.

Tinerii, în special cei activi sexual, trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor să aibă grijă de propria sănătate. Nevoile și problemele lor sunt diferite, nemaivorbind despre varietatea metodelor de contracepție și ceea ce i se potrivește fiecăruia”, explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

Sharon Stone povestește: Cel mai bine m-a sărutat în filme Robert De Niro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre