Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce este „masculinitatea toxică” și de ce suferă din această cauză bărbații și cei pe care aceștia îi iubesc

Ce este „masculinitatea toxică” și de ce suferă din această cauză bărbații și cei pe care aceștia îi iubesc
Diferența dintre bărbați și femei există, dar nu este atât de mare pe cât se crede. Și, desigur, aceste diferențe nu sunt un motiv pentru a spune că unul dintre sexe este mai bun decât celălalt.

Ce este „masculinitatea toxică” și de ce suferă din această cauză bărbații și cei pe care aceștia îi iubesc. În majoritatea cazurilor, prejudecățile de gen sunt legate de femei, dar și bărbații suferă de discriminare. A spune că „băieții nu plâng” este doar un exemplu de „masculinitate toxică”. 

A sosit momentul să ne schimbăm ideile despre modul în care un om se poate comporta sau nu. Proiectul foto de la Renaissance Youth Leaders Forum a ilustrat mai multe exemple de „masculinitate toxică”. Scopul lor este de a elimina stereotipurile de gen. Cât de greu poate fi să fi bărbat?

Ce înseamnă să fi un „bărbat adevărat”

Dorința de a fi un „bărbat adevărat” înseamnă adesea să riști, să domini și să nu arăți niciodată emoții și sentimente. Dar acestea sunt semne de slăbiciune care rănesc atât bărbații, cât și pe cei dragi. Celor care împărtășesc credințele tradiționale despre masculinitate le este mai dificil să mențină relații de încredere cu partenerii de viață.

Incapacitatea lor de a fi întotdeauna cei mai buni duce la probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și stresul. Astfel de bărbați preferă să ignore semnalele propriului corp și să suporte durerea. Acest lucru duce la faptul că durata de viață a unui bărbat este, în medie, mai scurtă decât cea a unei femei.

Cu toate acestea, mulți oameni consideră că imaginea unui bărbat alfa este favorabilă, indiferent de sex. Și invers. Dacă un bărbat plânge din cauza unui film emoționant, se poate aștepta să audă că „se comportă ca o fată”. Cei care își exprimă în mod deschis sentimentele și emoțiile se confruntă cu ridicolul și chiar cu disprețul. Și trebuie să facă o alegere. Fie poartă o mască de „un tip dur”, fie „să nu fii bărbat”.

Etichetele din societate

Și totuși, rolurile tradiționale de gen etichetează un bărbat ca un învingător beligerant și cap de familie. Femeia este etichetată ca un gardian blând și fragil al casei care are nevoie de protecție. Bărbații continuă să simtă că pot lua decizii nu sub presiunea normelor sociale, ci prin propria lor alegere. 

Există țări în care demiterea rolurilor stereotipe este încurajată de stat. În Suedia și Norvegia, de exemplu, în care cel de-al doilea părinte trebuie să ia 3 până la 18 luni de concediu de maternitate.

Bărbații din întreaga lume și-au dat seama că acesta este un moment de schimbare și găsesc din ce în ce mai mult sprijin. Cina pentru bărbați câștigă popularitate, servind drept loc unde pot discuta subiecte pe care le evită de obicei, chiar și cu prietenii apropiați. 

Noi forme sănătoase de masculinitate

Proiectul britanic „The Campaign Against Living Miserably” îi învață să caute ajutor psihologic. Psihologii și voluntarii din comunitatea masculină din ManKind Project îi ajută să înțeleagă cauza agresiunii lor, să-și recunoască emoțiile și să-și exprime sentimentele. Și Asociația Psihologică Americană a emis îndrumări pentru psihologii care lucrează cu băieți și bărbați pentru a-i ajuta să dezvolte noi forme sănătoase de masculinitate.

La baza acestei noi masculinități se află noțiunea că orice discriminare este inacceptabilă. Cu toții avem sentimente și avem dorințe și nimeni nu ne poate limita în dreptul de a le exprima. Orice prejudecată împotriva oricui este diferit ar trebui să rămână în trecut.

Sursă: brightside.me

Valeriu Gheorghiță: Pot alege românii ce vaccin își administrează?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre