Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce provoacă respirația urât mirositoare dimineața. Poate fi semn de boală

Ce provoacă respirația urât mirositoare dimineața. Poate fi semn de boală
Respiraţia urât mirositoare dimineaţa este o problemă foarte frecventă, dar câteodată este semnul unor boli ce nu trebuie ignorate. Care sunt acestea.

Respiraţia urât mirositoare dimineaţa, sau halitoza în termeni medicali, descrie acel miros neplăcut în gură, cronic, care nu dispare. Conform American Dental Association (ADA), în general respiraţia urât mirositoare de dimineaţă apare din cauza acumulării de bacterii în gură peste noapte.

În timpul nopţii, enzimele din salivă vor descompune particulele alimentare rămase între dinţi, pe limbă sau în jurul gingiei. Această descompunere eliberează compuşi volatili de sulf (VSC), care emană un miros urât. Anumite alimente sunt de altfel recunoscute pentru acest efect: usturoiul, ceapa, cafeaua precum și condimentele.

Cauze ce provoacă respirația urât mirositoare  

Una dintre cauze este fumatul, care poate provoca respiraţie urât mirositoare, iar fumătorii e posibil să nu-şi dea seama de asta pentru că fumatul le diminuează simţul mirosului. Respiraţia poate să miroasă urât şi dacă gura este uscată. Saliva ajută gura la „clătirea“ bacteriilor care se acumulează peste zi. Dacă nu se produce suficientă salivă, bacteriile se vor acumula, ceea ce va determina mirosul neplăcut. 

Igiena orală precară este o cauză frecventă a respiraţiei urât mirositoare. Spălatul temeinic pe dinţi îndepărtează bacteriile şi particulele alimentare care o provoacă. Cauza poate fi la fel de simplă precum igiena dentară proastă, mai ales dacă ea duce la complicaţii: cariile dentare sau gingivita. Cariile dentare sau un „dinte mort“ pot provoca respiraţie urât mirositoare. Cu toate acestea, şi anumite afecţiuni cronice care nu sunt legate direct de gură pot fi uneori responsabile pentru acel miros neplăcut al respiraţiei.

Boală hepatică sau renală 

Spre exemplu, diabetul netratat poate fi o cauză a respiraţiei urât mirositoare. Unele infecţii, cum ar fi amigdalita, sinuzita şi bronşita sau infecţiile fungice ale gurii, buzelor şi limbii pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra respiraţiei. În unele cazuri, boala hepatică sau renală poate duce la respiraţie urât mirositoare.

Foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre