Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce să mâncați ca să dormiți excelent. Cele trei „reguli de aur” ale somnului bun

Ce să mâncați ca să dormiți excelent. Cele trei „reguli de aur” ale somnului bun
De somn avem nevoie ca de aer sau apă. Medicii recomandă 7 -8 ore de somn pe noapte. Și, mai nou, au demonstrat că dacă dormim bine, vom fi mai slabi.

Anumite alimente sau băuturi pot afecta calitatea somnului, de aceea e important să se consume alimente care favorizează somnul, în a doua parte a zilei. Dacă este adevărat că somnul ne afectează obiceiurile alimentare, este și adevărat că obiceiurile noastre alimentare afectează o odihnă bună.

„Studiile arată că dieta mediteraneană, bogată în alimente de origine vegetală și cereale integrale, poate influența pozitiv calitatea somnului. Mai multe fibre, mai puțin zahăr adăugat și grăsimi saturate te vor ajuta să dormi mai bine. În plus, dieta mediteraneană influențează menținerea unei greutăți sănătoase, protecția sănătății cardiovasculare și reducerea riscului de cancer”, spune dr. Theresa Schnorbach, pentru Elle.com. Iată ce mai puteți consuma.
Lapte: Un pahar de lapte cald cu miere te poate ajuta sa te relaxezi si, de asemenea, sa faci mai usor sa adormi.

Kiwi: Un studiu a analizat efectul consumului de kiwi asupra calității și duratei somnului și a concluzionat că administrarea a două kiwi cu o oră înainte de culcare timp de patru săptămâni poate reduce semnificativ timpul necesar pentru a adormi și poate crește timpul total de somn.

Cireșe negre: Aportul acestui aliment a demonstrat un nivel total deosebit de ridicat de melatonină, un timp total de somn mai lung, o calitate mai bună a odihnei și un sentiment mai scăzut de somnolență în timpul zilei. Mai mult, într-un studiu asupra femeilor mature care suferă de insomnie, consumul de suc de cireșe a redus semnificativ rata insomniei și a trezirilor nocturne.

Cele trei sfaturi de aur pentru a dormi mai bine

Mai jos găsiți 3 sfaturi de aur de la Theresa Schnorbach, psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie și Sleep Scientist de la Emma – The Sleep Company pentru a vă schimba dieta cu scopul de a îmbunătăți odihna nocturnă.

Evitați cafeaua dupa ora 14:00. Cofeina este un antagonist al receptorilor de adenozină, care este legat de creșterea naturală a oboselii în timpul zilei. Astfel, cofeina acționează reducând oboseala și poate provoca dificultăți în adormire. Este important de reținut că diverse produse care se consumă zilnic conțin cofeină; cum ar fi medicamente pentru dureri de cap (include 55-65 mg de cofeină per tabletă), ciocolată cu lapte (are 10 mg pe kilogram) și 90% ciocolată neagră (conține până la 60 mg).

Reduceți consumul de zahăr. Este important să-ți monitorizezi dieta în mod mai conștient și să explorezi posibile alternative. O idee este să cauți gustări cu conținut scăzut de zahăr și sărac în grăsimi și să planifici o listă de cumpărături mai atentă, incluzând de exemplu unele tipuri de fructe precum kiwi, cireșe negre și nuci, dar și floricele sărate (ideal de casă) și iaurt cu miere.
Luați cina cu cel puțin 2 ore înainte de a merge la culcare. Acest timp este cel ideal pentru a oferi organismului tot timpul de care are nevoie pentru a digera alimentele consumate seara și apoi a experimenta un somn cu adevărat reparator.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre