Există deja foarte multe state membre care au încetat să solicite certificatul digital COVID-19 la intrarea pe teritoriul lor. „Legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat PE într-un comunicat.
S-a convenit că statele membre ar trebui să se abțină de la impunerea unor restricții suplimentare la libera circulație pentru deținătorii de certificate. Statelor membre li se va permite să facă acest lucru doar în cazul în care astfel de restricții sunt necesare, proporționale și nediscriminatorii în scopul protejării sănătății publice.
Ce este certificatul digital COVID-19
Așa cum știți, regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Comisia a propus în februarie să îl prelungească cu un an.
„Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante. Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.
Măsura facilitează călătoriile
„Acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a mai spus comisarul.
Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat începând cu data de 30 iunie. Votul e programat în sesiune plenară, în zilele de 23 și 24 iunie,. La Bruxelles. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, la sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook