Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu corpul tău când te culci devreme? Secretele somnului de frumusețe de la Kim Kardashian, Anna Wintour și Oprah Winfrey

Ce se întâmplă cu corpul tău când te culci devreme? Secretele somnului de frumusețe de la Kim Kardashian, Anna Wintour și Oprah Winfrey
Kim Kardashian, Anna Wintour și Oprah Winfrey au un lucru în comun: toate se culcă la ora 22:00. Faptul că mergi la somn la ora potrivită poate avea multe efecte pozitive asupra corpului și minții. Așadar, poate că nu este o surpriză că unele dintre cele mai de succes femei din lume își termină ziua atât de devreme, pentru a se pregăti pentru următoarea zi!

Somnul nostru este împărțit în cicluri de 90 de minute de somn greu și ușor, de la somnul profund non-rapid de mișcare a ochilor (non-REM) la somnul de mișcare rapidă a ochilor (REM). Cea mai profundă și mai odihnitoare parte a somnului este între orele 22:00 și 2:00 (dimineața). Acest lucru înseamnă că, pentru a fi complet odihniți, ar trebui să începeți să dormiți devreme.

Dormitul mai devreme te ajută să oprești gândurile negative și îngrijorătoare care te pot ține treaz noaptea

Un studiu spune că atunci când suntem în ciclul somnului profund, corpul nostru se vindecă singur, producând hormoni de creștere și de reparare. Această activitate crucială ne va asigura că suntem în cea mai bună formă pentru a doua zi.

Faptul că nu dormi suficient te poate lăsa stresat din cauza nivelului foarte ridicat de cortizol (hormon al stresului) din corpul tău. Prea mult cortizol ne poate face să ne simțim anxioși și ne poate afecta sănătatea. Dar, odată ce ai început să dormi mai devreme, poți surprinde perioadele mai lungi de somn profund care îți pot controla nivelul de cortizol.

S-ar putea să consideri că „ai bateriile complet reîncărcate” în timpul zilei, odată ce nivelul de stres scade. Mai multe studii au arătat că persoanele care dorm mai devreme sunt mai sănătoase în comparație cu cei care lucrează în timpul nopții sau cei care sunt pur și simplu „bufnițe de noapte”. Persoanele care nu reușesc să adoarmă suficient de profund sunt mai expuse la boli precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și hipertensiunea.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că faza somnului profund (cea dintre orele 22:00 și 2:00) este cu adevărat importantă pentru celulele noastre imune. La anumite teste, persoanele care nu au avut un somn profund au avut un răspuns mai mic al anticorpilor virali, ceea ce înseamnă că se pot îmbolnăvi mai ușor.

Studiile arată că oamenii care au suficiente ore de somn sunt, în general, mai fericiți în viață

Când nu dormim suficient de profund, emoțiile noastre pot fi mai instabile, deoarece ne este mai greu să le controlăm. De asemenea, a dormi mai devreme poate însemna trezirea mai devreme, ceea ce poate fi important dacă dorim să prindem mai multă lumină din zi ce generează serotonină, care stimulează starea de spirit.

Un alt studiu ne spune că atunci când sari peste o noapte și nu dormi suficient, citirea sentimentelor este îngreunată. Potrivit studiului, s-au ratat semne mai subtile ale emoțiilor, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil să preluăm aceste indicii pentru a spune dacă o persoană este sinceră sau nu.

Cu toate acestea, alte emoții precum furia și frica erau ușor de citit, poate pentru că sunt instinctele noastre mai primare, bazate pe supraviețuire, necesare pentru înțelegerea pericolului.

Tu la ce oră te duci de obicei să dormi? 

5 semne că nu bei destulă apă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre