Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu transplantul de plămâni din România

Ce se întâmplă cu transplantul de plămâni din România
Echipa de transplant de la Spitalul Sfânta Maria din București este unica din țară care s-a pregătit și a reușit să efectueze transplant de plămâni. Cu succes. Acum este, din nou, în imposibilitatea de a mai face astfel de operații.

Într-un comunicat de presă, echipa medicală coordonată de dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria, arată cu ce probleme se confruntă în acest moment, când delicatele operații de transplant nu mai pot fi făcute.

Având în vedere că în primul său mandat din Guvernul Cioloș, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și-a manifestat pregnant opoziția de a se face transplant în acest spital românesc, sperăm ca acum, după ce medicii și-au demonstrat valoarea, să găsească soluții în beneficiul pacienților. Românii sunt cei care plătesc asigurări de sănătate lună de lună, iar Ministerul Sănătății trebuie să lucreze pentru ei, în beneficiul lor.

Spitalul Clinic Sf. Maria din București face  precizări

„Începând din luna martie 2018, și pe parcursul anului 2019, în cadrul spitalului s-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare.

După izbucnirea pandemiei, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria a îngrijit cu devotament sute de pacienți cu forme grave de COVID-19, fiind desemnată în acest sens de către Ministerul Sănătății.

Evident, în acest context, efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă.

Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare și intenționează să îl depună la Agenția Națională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19.

În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înțelege să își facă datoria față de pacienții forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătății opțiunea pe care o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate.

Așadar, atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât și trimiterea pacienților români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătății.

Spitalul Clinic Sf. Maria își va informa pacienții în urmatoarele 30-45 zile privind situația la zi, și va face toți pașii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel național a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

Capabilitățile tehnice și umane ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria sunt la un nivel foarte bun și urmează a fi redirecționate către pacienții care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situația pandemică la nivel național va permite acest lucru.

Echipa Spitalului Clinic Sf. Maria”

Cum apar cheagurile de sânge și ce puteți face ca să le preveniți

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre