Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce spun picioarele tale despre sănătatea ta. Un medic specialist dezvăluie ce afecțiuni indică problemele membrelor

Ce spun picioarele tale despre sănătatea ta. Un medic specialist dezvăluie ce afecțiuni indică problemele membrelor
Podiatrul este cadrul medical specializat profesional în evaluarea, diagnosticarea și tratarea bolilor piciorului, gleznei sau a structurilor conexe ale piciorului. Observând problemele care apar la nivelul picioarelor, acesta poate dezvălui ce alte afecțiuni indică acestea, de la calusuri, câlcâie crăpate și până la alte probleme.

S-ar putea să nu crezi asta, dar picioarele tale îți pot spune foarte multe lucruri despre sănătatea ta. De la călcâiele crăpate și calusuri, până la probleme mai grave, cum ar fi umflarea, acestea prezintă adesea semnele despre o posibilă boală înaintea oricărei alte părți a corpului.  Emma McConnachie, podiatru din Falkirk și purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Podiatrie din Marea Britanie, a dezvăluit pentru MailOnline ce spun cu adevărat picioarele tale despre sănătatea ta.

Degetele de la picioare retractate sau gheare ar putea fi un semn că porți încălțăminte nepotrivită sau că suferi de modificări neurologice. Degetele tale mai mici „pot începe să se ridice în timp, pe măsură ce tendoanele din partea superioară a piciorului se strâng”, a spus McConnachie pentru MailOnline.

Afecțiunile neurologice, de exemplu AVC, au efecte asupra degetelor picioarelor

Cea mai frecventă cauză a acestui lucru este încălțămintea care se potrivește prost la nivelul degetelor de la picioare.
Dar degetele retractate pot fi, de asemenea, rezultatul leziunilor nervoase, cauzate de afecțiuni precum un accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale pot provoca un dezechilibru al mușchilor din picioare și degetele de la picioare, determinând supracontracția mușchilor puternici ai piciorului și determinând îndoirea anormală a mușchilor mai slabi ai degetului de la picioare.

Orice modificare la nivelul picioarelor ar trebui să vă alerteze și să mergeți la medic

„Cineva care a suferit un accident vascular cerebral poate rămâne cu o formă diferită a piciorului față de cum era înaintea accidentului. Discutați cu medicul podiatru pentru a determina cauza modificărilor degetelor de la picioare și pentru a vedea ce se poate face pentru a le ajuta”, a mai recomandat McConnachie.

Ce alte afecțiuni pot fi identificate prin unghiile picioarelor

Studiile au arătat, de asemenea, că multiple afecțiuni, inclusiv diabetul slab controlat, pot duce, de asemenea, la leziuni ale nervilor periferici la nivelul piciorului. Benzi verticale întunecate pe unghii sau pete întunecate sub unghii ar putea fi un semn de depuneri pigmentare, traumatisme sau chiar de cancer de piele. Decolorarea unghiilor de la picioare nu este neobișnuită.
Cea mai frecventă cauză a petelor întunecate pe unghie este cauzată de o traumă, a spus podiatrul.

Unghiile de la picioare se îngroașă în mod natural în timp, mai ales că se lovesc de pantofi de câteva mii de ori pe zi. „Cei care poartă tocuri sau care sunt foarte activi, vor avea adesea unghiile de la picioare mai groase”, a precizat McConnachie.

Dar, în unele cazuri, unghiile de la picioare pot deveni foarte groase, galbene, portocalii sau maro sau chiar sfărâmicioase, indicând semne de picior de atlet, cunoscut sub numele medical de tinea pedis. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor, studiile sugerează că această infecție fungică afectează în jur de 15% din oameni în fiecare an la nivel global.

Ciupercile se dezvoltă în zone calde, umede și umede – ceea ce înseamnă că picioarele oferă mediul perfect, deoarece au aproximativ 250.000 de glande sudoripare, oferind un teren de reproducere ideal. Infecțiile fungice sunt foarte contagioase și se pot răspândi oriunde pe piele, inclusiv pe scalp, mâini și chiar în zona inghinală. Acest lucru este deosebit de probabil dacă folosiți același prosop pentru picioare ca și pentru restul corpului.

Ce semnale trag umflăturile picioarelor

În timp ce picioarele noastre se umflă în mod natural ușor la sfârșitul fiecărei zile sau în zilele deosebit de călduroase, orice schimbare bruscă a dimensiunii unuia sau a ambelor picioare ar trebui să fie verificată de un profesionist, a sfătuit McConnachie. „S-ar putea ca umflarea să fie în regulă pentru corpul dumneavoastră, sau ar putea fi un semn că sistemul limfatic nu funcționează la un nivel optim”, a adăugat ea.

Sistemul limfatic – care protejează împotriva infecțiilor și bolilor – este o rețea de ganglioni limfatici care sunt conectați prin tuburi subțiri. Cei aproximativ 800 de ganglioni limfatici din organism elimină materiile anormale și se umflă atunci când luptă împotriva unei infecții. Potrivit NHS, limfedemul – o afecțiune pe termen lung care provoacă umflarea țesuturilor corpului – poate apărea atunci când sistemul limfatic nu funcționează corect.

Dar umflarea picioarelor poate fi, de asemenea, un semn că există o problemă cu inima, a adăugat podiatrul. Dacă inima nu pompează sângele așa cum ar trebui, de exemplu din cauza unei insuficiențe cardiace, aceasta poate cauza o acumulare de lichid în picioare și glezne.

Calusuri pe degetele de la picioare, pe călcâie sau pe tălpi

Una dintre cele mai frecvente probleme ale picioarelor – atât pentru bărbați, cât și pentru femei – este creșterea calusurilor, cunoscute și sub numele de piele dură sau moartă ori bătături. Afectând adesea degetele de la picioare și călcâiele uscate și crăpate, acestea ar putea fi cauzate de pantofii care sunt fie prea strâmți, fie de o formă nepotrivită pentru degetele de la picioare.

 Ce înseamnă picioarele reci

În timp ce picioarele reci pot fi un răspuns normal al corpului tău la temperatură, ocazional poate indica o problemă de bază. „Picioarele reci sunt, de obicei, rezultatul unei circulații deficitare în organism, ceea ce înseamnă că sângele cald poate să nu ajungă la picioare în mod regulat”, a declarat McConnachie. Fiind cel mai îndepărtat punct al corpului de inimă, o circulație sanguină deficitară înseamnă că sângele are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la picioare.

Călcâie crăpate și rănile greu vindecabile, semnale de alarmă

Tiroida hipoactivă – atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni – poate provoca uscarea și crăparea pielii picioarelor, a spus podiatrul McConnachie. Studiile au arătat, de asemenea, că majoritatea persoanelor cu această afecțiune – cunoscută din punct de vedere medical sub numele de hipotiroidism – raportează o piele aspră și uscată, în special la nivelul picioarelor. Acest lucru se datorează faptului că glanda poate face ca pielea să devină groasă și uscată.

Cu toate acestea, călcâiele crăpate sunt „mult mai probabil să fie cauzate de deshidratarea pielii din zonă, a arătat podiatrul. Începeți să aplicați o cremă pentru călcâie crăpate de două ori pe zi timp de câteva săptămâni și ar trebui să observați o mare diferență”. Evitarea pantofilor fără spate și a nu umbla desculț, pot ajuta.

Senzația de mai multă oboseală, sete și foame sunt toate simptome comune ale diabetului. Dar un simptom mai puțin cunoscut este cel al rănilor la picior care durează mult timp să se vindece. Acest lucru se datorează faptului că a avea un nivel constant ridicat de zahăr în sânge poate duce la probleme cu circulația, nervii și sistemul imunitar – toate acestea putând să stea în calea unei bune vindecări a rănilor. Neuropatia diabetică – o afecțiune care cauzează deteriorarea nervilor și care afectează aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2 – poate avea, de asemenea, un impact asupra rănilor și vindecării.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre