Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce spune bărbatul în pieptul căruia bate inima altei persoane. Operație în premieră, la Spitalul Floreasca

Ce spune bărbatul în pieptul căruia bate inima altei persoane. Operație în premieră, la Spitalul Floreasca
Un pacient în vârstă de 56 de ani, suferind de insuficiență cardiacă avansată, a beneficiat de prima intervenție de transplant cardiac din România în acest an. Intervenția a reușit iar pacientul are ceva de spus.

Operația, efectuată cu succes, i-a oferit o nouă șansă la viață bărbatului. Acum în pieptul lui bate inima altei persoane, în urma intervenției realizate la Spitalul Clinic de Urgență București – „Floreasca”, în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila”.

Intervenția a fost coordonată de prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan, reputat specialist în chirurgia cardiovasculară. Echipa sa a realizat atât prelevarea organului, cât și transplantul propriu-zis. Inima transplantată a provenit de la un bărbat de 43 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar de Urgență București. Mai multe echipe de specialiști au colaborat pentru reușita intervenției. Procesul de identificare, prelevare și transplant a fost gestionat cu promptitudine de Agenția Națională de Transplant.

Operație în premieră, la Spitalul Floreasca

După cum se știe, transplantul cardiac este una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale. Primul transplant cardiac din România a fost efectuat în același spital, în anul 1999. La scurt timp, o procedură similară a avut succes și la Centrul de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Județean Târgu Mureș.

România a început să practice aceste operații la peste trei decenii de la prima astfel de intervenție la nivel mondial. Primul transplant de inimă umană din lume a fost realizat în anul 1967 de către Christiaan Barnard, pe pacientul Louis Washkansky, la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud.

Ce spune bărbatul în pieptul căruia bate inima altei persoane

Profesorul Moldovan a subliniat dificultatea și importanța unei astfel de proceduri.

„Acest tip de transplant se face doar de la donatori în moarte cerebrală, nu de la donatori vii, ceea ce transformă fiecare intervenție într-o cursă contra cronometru, cu o echipă multidisciplinară mobilizată să salveze viața pacientului”, a explicat medicul care a coordonat întreaga procedură de la Spitalul Floreasca.

Această operație marchează un moment semnificativ pentru medicina românească, oferind speranță pacienților cu afecțiuni cardiace grave.

După reușita operației, pacientul s-a arătat profund emoționat. El a vorbit despre faptul că este copleșit de emoții, având în vedere că a primit o nouă șansă la viață odată cu noua sa inimă.

„Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat. Simt că am primit o nouă viață. Am petrecut mult timp în spital, oboseam și după câțiva pași. Acum sper să mă întorc acasă, să-mi revăd familia și să trăiesc normal. Le mulțumesc din suflet medicilor și asistentelor care mi-au salvat viața”, a declarat bărbatul de 56 de ani, care trăiește acum cu o inimă nouă, mai tânără.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *